14 януари 1794 г. Елизабет Бенет ражда момиченце чрез цезарово

...
14 януари 1794 г. Елизабет Бенет ражда момиченце чрез цезарово
Коментари Харесай

14 януари 1794 г. - Първото успешно цезарово сечение в САЩ

14 януари 1794 година Елизабет Бенет ражда момиченце посредством цезарово сечение и се трансформира в първата жена в Съединени американски щати, която оцелява след сходна процедура. Операцията е осъществена от нейния брачен партньор – Джес.

Майката е имала извънредно мощни родилни болки. В желанието си да избави детето, тя взема решение да се прибегне до цезарово сечение. Нейният лекар обаче отхвърля на морална основа. На помощ идва брачният партньор й Джес, който също е доктор.

Условията, в които е осъществена интервенцията, били извънредно сурови. Бенет се подлага на цезарово сечение в личния си дом – дървена къща, ситуирана в горите на Мейсън Каунти (днешна Западна Вирджиния). Нямало по какъв начин да се сътвори стерилна атмосфера. Операционната маса съставлява няколко дъски, сложени върху два варела. За да упои жена си, Джес Бенет прибягва до големи количества лауданум.

Въпреки всичко интервенцията минава сполучливо. Джес Бенет изважда на белия свят крепко момиче и затваря сполучливо направения прорез. Преди това обаче отстранява яйчниците на жена си под претекста, „ че повече няма да се подлагам на сходно тестване “. Елизабет се възвръща бързо. Няма данни по какъв начин е реагирала на решението на Джес да отстрани яйчниците й.

Въпреки че интервенцията е била сполучлива, доктор Бенет не афишира незабавно какво е направил. Вероятно се е страхувал, че ще го нарекат измамник, поради примитивните условия, в които е направил тази рискова интервенция. В края на краищата обаче светът схваща за подвига на лекаря.

Дори по времето на Бенет цезаровото сечение не е била нова процедура. Малцина са вярвали обаче, че майката също може да оцелее. Самата интервенция датира още от античността - с доста дребни изключения тя е била осъществявана единствено тогава, когато дамата е умирала или към този момент е била умряла. 

Първото документирано цезарово сечение, в което и майката, и детето оцеляват, е осъществено в Швейцария през 1500 година Отново опериращият е бил брачен партньор на бременната жена. Якоб Нуфер обаче не е бил доктор - занимавал се е с кастрацията на прасета.

Преди XIX век интервенциите с цезарово сечение, при които и майка, и дете оцелявали, се броели на пръстите. Дори с развиването на медицината през XX век тази процедура към момента криела своите опасности. 

Времената обаче се трансформират. Днес цезаровите разрези са се трансформирали в рутина. Някои даже считат, че постоянно се правят, даже без да има потребност – по избор на майката и като опция на естественото раждане. Световната здравна организация предлага броят на цезаровите разрези да не надвишава 15 % от всички раждания в която и да е страна. В Съединени американски щати почти 31 % от ражданията са посредством цезарово сечение.

 

 

 

Obekti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР