14 творци и колективи са предложени за носители на Наградата

...
14 творци и колективи са предложени за носители на Наградата
Коментари Харесай

Номинации за „Наградата на Шумен за изкуство и култура“

14 създатели и колективи са препоръчани за носители на Наградата на Шумен в областта на изкуството и културата за 2021 година.

Списъкът с всички номинации е качен на формалния уеб уебсайт на Общинския съвет в секция „ Предложения “.

В раздел „ Литература “ са постъпили две оферти за самостоятелната премия. Първото е за Аксиния Михайлова за определени стихотворения „ Изкуството да се сбогуваш “, а второто е за Мартин Маринов за романа „ Завинаги “. За груповата премия в същия раздел са номинирани създателите на литературния сборник „ Златоструй “, клубът „ Български език и творчество “ към НЧ „ Добри Войников-1856 “ за книгата „ Детско онлайн творчество “ и Художествената изложба „ Елена Карамихайлова “ за монографията „ Имена в българското изкуство от Шумен “.

В раздел „ Театър “ /драматичен и куклен/ няма направени оферти за самостоятелната премия. За притежател на груповата премия е номиниран екипът на спектакъла „ Михал Мишкоед “ на ДКТ „ Васил Друмев “.

В раздел „ Музика “ /класическа, национална, поп и рок/ също няма номинирани за самостоятелния приз. За груповата премия в раздела е препоръчано дуо „ Con Anima “ – Виктория Стефанова – флейта и Евридика Вълчева – пиано.

В раздел „ Публицистика и публицистика “ за самостоятелната премия е номинирана Деница Узунова за книгата-албум „ 50 години Международни детско-юношески хорови празници „ Добри Войников “. За груповата премия предложенията са за екипа на Общинския медиен център и за клуба „ Български език и творчество “ към НЧ „ Добри Войников-1856 “.

В раздел „ Изобразително изкуство “ за притежател на самостоятелната премия е номиниран Александър Величков. В раздел „ Приложни изкуства “ за самостоятелния приз е препоръчана Ирина Василева.

В раздел „ Дейци на културата и донори “ за инидвидуалното отличие е номиниран Николай Николов, а за груповата премия е препоръчан колективът на НЧ „ Асен Златаров-1872 “.

В разделите „ Танц “, „ Архитектура “, „ Фотография, видео и кино произведения “ няма направени оферти нито за самостоятелни, нито за групови награди.

По статут „ Наградата на Шумен за изкуство и просвета “ се състои от диплом, знак на общината (плакет за груповите носители) и парична премия в размер на 800 лв. за самостоятелните носители и 1000 лв. за груповите. По традиция оценките се връчват на 11 май – Денят на Шумен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР