14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в

...
14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в
Коментари Харесай

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората, пред ВКС: 14 години търпим, не сме убийци

" 14 години поносим петното, че сме убийци, тъй като имаме вяра в родината си и правораздаването. Дори хората в пандиза споделят: Вашето място не е тук ". Това съобщи някогашният антимафиот Мирослав Писов, който дружно със своите четирима сътрудници изиска делото за гибелта на Ангел Димитров - Чората да бъде обновено. Върховният касационен съд гледа през днешния ден делото, формирано по искане на основния прокурор Сотир Цацаров за обновяване.

Към него бяха присъединени и сходни претенции от някогашните служители на реда. Те са в пандиза в Бобов дол от средата на април тази година, когато получиха 7 години затвор за гибелта на Чората. Ангел Димитров умира през ноември 2005 година по време на акция " Респект ". Първоначалната версия е, че той е умрял от скъсана аорта, по-късно от асфикция, а последната версия е, че е получил задушаване от нанесените му контузии. В своето ревю обаче Цацаров изяснява, че контузиите не са такива, че да причинят гибел.

" Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със гибелта му. В задната част на тялото няма разказани увреждания ", уточни адвокатката на Писов Надежда Ковачева.

По думите на Явор Нотев, който пази Борис Механджийски, съдът не е разполагал с доказателства, с цел да дефинира авторството на действието и по тази причина е възприел метод да го преодолее, нарушавайки закона.

" Съдът, който е произнесъл присъдата, е избягал от отговорността да уточни кой от служителите на реда с какви дейности е съдействал за гибелта на Димитров. Не звучи съществено и петимата да са съдействали за нея ", уточни юрист Нотев пред съда. Според него осъждането накуп на петимата значи те да получат присъда без да знаят в какво са упрекнати.

Самият Механджийски сподели в правото си на последна дума, че по време на интервенцията е направил само това, което му е било подредено. Той добави, че и по неговите ръце и лице е имало белези, защото Димитров се е съпротивлявал.

" 14 години не мога да схвана къде съм сбъркал " сподели наказаният Янко Граховски. Моля делото да бъде обновено и да получа отговор отговорен ли съм ", обърна се той към магистратите.

" 14 години децата ни живеят с това, че сме убийци ", уточни Георги Георгиев, четвъртият наказан.

Според Иво Иванов, който е петият със седемгодишна присъда, в случай че е имало доказателства, че те са направили нещо, делото е щяло да бъде решено доста бързо - за месец-два.

Петчленният състав на Върховен касационен съд с ръководител Даниела Атанасова още веднъж отхвърли да пусне на независимост някогашните служители на реда. В началото на съвещанието те подадоха поредна молба да се спре осъществяването на наказването. Но съдът изясни, че към този миг не би могъл да го направи, защото не са настъпили нови условия, които да трансформират предходните им решения. По отношение на настояването за обновяване магистратите оповестиха, че ще се произнесат след заседание. Препоръчителният период е едномесечен. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР