14 714 са грешките в протоколите общо. В сравнение с

...
14 714 са грешките в протоколите общо. В сравнение с
Коментари Харесай

Близо 15 000 грешки на избирателните комисии, има ли основание за касиране на изборите?

14 714 са грешките в протоколите общо. В съпоставяне с изборите на 2 октомври те са били 1169. Протоколите, в които е имало несъответствия са 2757. На предходните избори са били 366. Има утежняване на точността на отчитане на изборните резултати. До тази констатация стигнаха от гражданското съдружие " Демокрация и правда " и дадоха още образци за фрапантни нарушавания.

В една от секциите в чужбина в протокола на секцията е маркирано, че с машина не е дал своя вот никой, а малко по-късно в контролната информация на самата машина е посочила, че на нея са регистрирани над 500 гласа.

В други секции в страната гласове дадени съответно за избрана политическа мощ или пък в гласоподаване с преференция, по-късно тези гласове са пренесени непосредствено в рубрика " Не поддържам никого ", вместо да бъдат сметнати към резултата на съответната партия и персона.

" За мен това са най-лошо извършените избори във връзка с достоверността на гласоподаване на гласоподавателите откогато се помня. Изповядваме разбирането, че даже когато изборите са отчасти нарушени, демокрацията е накърнена ", посочи Борислав Цанов, член на " Демокрация и правда ".

Според правосъдния министър Крум Зарков съображение за анулиране на изборите няма. Той съобщи, че до многото неточности в протоколите се е стигнало поради смесения метод на гласоподаване и връщането на хартиените бюлетини.

" Партиите признаха изборите. Признаха изборните резултати, или най-малко не към чул, че не са ги признали. В същото време някои от тях демонстрираха това, което всички видяхме - надраскани протоколи и към този момент знаем, че има и огромен брой невалидни бюлетини. Държа да подчертая, че това не е в резултат на неприятна организация на изборите, а в резултат на хартиената бюлетина, нещо, за което бяхме предизвестени ", сподели още правосъдният министър.

" Винаги, когато се е гласувало с хартия, сме виждали такива протоколи ", добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР