1320 лв. е нетната сума за един работещ човек, който

...
1320 лв. е нетната сума за един работещ човек, който
Коментари Харесай

КНСБ: За месечна издръжка на семейство с едно дете са нужни 2376 лв.


1320 лева е чистата сума за един работещ човек, който живее самичък. За семейство с едно дете са нужни 2 376 лева за месечна прехрана.

Над 1,8 млн. българи живеят с по-ниски приходи, които са нужни, с цел да се устоят. Само 750 000 работещи разполагат с задоволително средства, с цел да покриват минималните си потребности.

На този декор питателните артикули от дребната потребителска кошница не престават да нарастват. Само за година растежът е 45%, пресмятат синдикатите.

Пенсионерката Занка Петкова е от тези близо 2 млн. българи, които живеят с по-ниски приходи от минималните за прехрана. Пенсията ѝ е 467 лв.. Докато продава на пазара продукцията от градината си, работещата пенсионерка пресмята, че оцелява мъчно и прави икономии.

„ Лекарствата не мога да си купя на веднъж – през днешния ден две флакончета, на следващия ден три, по този начин ли се живее “, споделя Занка Петкова.

За година издръжката на живота се е нараснала с 20% - това е с % повече от инфлацията, пресмятат от КНСБ. Според синдиката голяма част от работещите българи не получават нужния приход.

„ Към септември минималната работна заплата не може да покрие нужните средства за прехрана на живот. Това демонстрира, че следва обедняване на популацията и тези хора са обречени мъчно да излязат от прага на бедността “, декларира Вили Иванова от КНСБ.

КНСБ упорства заплатите да се усилят през декември приблизително с 20 на 100 във всички браншове. Синдикатът желае минималната заплата да нарасне до 850 лв., а пенсиите през юли следващата година да се усилят най-малко с темпа на инфлацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР