130 седмокласници не са приети в гимназия и на излязлото

...
130 седмокласници не са приети в гимназия и на излязлото
Коментари Харесай

130 седмокласници без място в гимназия и на трети тур, приех...

130 седмокласници не са признати в гимназия и на излязлото през днешния ден трето класиране. От участвалите в него общо 544 възпитаници са класирани 414. От тях 394 от област Пловдив, 20 от други области, прецизираха от Регионалното ръководство на образованието.

От некласираните пък 114 са от Пловдивско, а 16 - от други области. Оттук нататък те ще би трябвало да прегледат останалите незапълнени места, откакто завърши записването на този стадий от акцията, и да подадат документи напряко при шефа на школото, което изберат.

На трети тур няма смяна в баловете в елитните гимназии, където се попълнят безусловно единични останали бройки – да вземем за пример за момче в профилирана паралелка по математика с британски в Математическата. Дори и на трети тур то влиза с висок бал – 431,75. За момиче математическа паралелка с немски балът е 369.

В Хуманитерната с немски последният признат е с 416,75. В Руската за последното момче с британски на този стадий стигат 387 точки, с италиански – 345,5 а за момиче с френски – 379,5.

Търговската попълня последно място с резултат 378, което е единствено с точка и половина разлика по отношение на второто класиране.

Доста сензитивно обаче падат баловете в междинните учебни заведения, които не са нито професионални, нито профилирани. От 296,5 на едвам 76 т. се отваря ножицата в паралелката по програмно обезпечаване с британски в СУ „ Христо Г. Данов “ в Пловдив. От 242 на 81 пък е придвижването в предприемачески профил в СУ „ Братя Миладинови “.

В професионалните гимназии единствено със 71 точки влизат мераклии да учат за електромонтьори, а с 54 – бъдещи бижутери. Между 34 и 41 се движат и минималните балове в разнообразни специалности в Професионалната гимназия по машиностроене. И минималният бал от 30 т. обезпечава място – да вземем за пример в паралелка по ресторантьорство в ПГ „ Златю Бояджиев “ в Първомай “ или в ПГ „ Петър Парчевич “ в Раковски, където да се учи произвеждане на кулинарни произведения и питиета.

И на този стадий от класирането остават доста паралелки без нито един искащ или със записани едвам неколцина.

От Регионалното ръководство на образованието дават финален късмет признати на трети тур да се запишат и вероятно да се направи обединение на две специалности в една паралелка, с цел да оцелеят специалностите. Доколко е допустимо това ще стане ясно в понеделник, когато ще бъдат оповестени дефинитивно и паралелките, които няма да се осъществят тази година. Неудобството за към този момент записалите се в тях е, че стартират от нула – в този момент е нужно да си изберат друго място там, където към момента има незаети бройки.

Снимка: Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР