130 млн. лв. са необходими за 17 моста, които спешно

130 млн. лв. са необходими за 17 моста, които спешно ...

130 млн. лв. нужни за ремонт на 17 моста.


130 млн. лв. са необходими за 17 моста, които спешно трябва да се реновират. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на откриването на реновирани 30 км от пътя Старо Оряхово - Долни Чифлик - Гроздьово - Провадия.

В отговор на искането на премиера да се ремонтират всички мостове по пътната и транспортна инфраструктура едновременно, Нанков заяви, че ще представи финансов отчет за необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения.

Борисов иска ремонт на всички мостове едновременно
Борисов иска ремонт на всички мостове едновременно

Нанков и Московски трябва да предложат план до следващия МС

Искането дойде след като вчера в Генуа, Италия рухна мост, а над 30 души загинаха. 

"Мостовете и виадуктите по магистралите са в добро състояние, въпреки че някои от тях не са ремонтирани от повече от 30 години", каза още министърът.

Той напомни, че през миналата година са направени седем ремонта, а през тази година се работи по 5 съоръжения. За подобряване на състоянието на тези 12 съоръжения са инвестирани около 110 млн. лв.

Той подчерта, че в България мостовите съоръжения са се поддържали и ще се поддържат още по-добре.

39 души са загинали при рухването на моста в Генуа
39 души са загинали при рухването на моста в Генуа

16 души са ранени при срутването на повече от 200-метров участък

Третокласният път Старо Оряхово - Гроздьово - Провадия има голямо значение за Варненската област, тъй като е пряка връзка на населените места от Североизточна България с Южното Черноморие.

Регионалният министър заяви, че с ремонта на пътя се осигурява безопасен и бърз транспортен достъп на жителите на близките населени места с гр. Провадия и гр. Долни чифлик, както и с пътя Варна - Бургас и АМ "Хемус".

Ремонтирани са и три моста - в началото на гр. Долни чифлик, в района преди с. Пчелник и в с. Горен чифлик.

Нанков обяви, че ремонтът на част от Аспаруховия мост във Варна ще се отложи за есента заради строителството на бул. "Васил Левски", за да се избегнат задръствания в града.

"Мостът не е в критично състояние, а и се съобразяваме с българските граждани и с тяхното безопасно преминаване", допълни той.

Министърът напомни, че с цел осигуряване на безопасност тежкотоварните камиони не преминават по съоръженията в тежко състояние на магистрала "Хемус", а по алтернативния път.

В момента се ремонтират платната на мостовите съоръжения на АМ "Хемус" в посока Варна на км 34 и "Коренишки дол" на км 37, които са в тежко състояние. Денонощно се работи по долното стоене на мостовете. Според графика ремонтът на моста на 34 км трябва да приключи през пролетта, а на Коренишки дол - през октомври - ноември.

Работата по останалите ще започне поетапно, каза още министърът и допълни, че предстои да се направи обследване и на моста на р. Дунав при Русе.

"След като завърши ремонтът на пътя за Албена, вероятно през пролетта, ще се обяви обществена поръчка за съоръжение край Игнатиево. Работи се по моста "Звездица" на АМ "Черно море", напомни регионалния министър.

Нанков е категоричен, че към момента се прави всичко възможно с лимитирания бюджет, с който разполага министерството.

Източник: news.bg