130 хлапета от населения предимно с роми квартал „Надежда“ в

...
130 хлапета от населения предимно с роми квартал „Надежда“ в
Коментари Харесай

Швейцария дари 2,5 млн. лв за детска градина в ромската махала в Сливен

130 хлапета от популации най-вече с роми квартал „ Надежда “ в Сливен за пръв път ще имат опция да посещават детска ясла и градина, а това ще стане при откриването на многофункционална постройка с 2 326 кв. метра разгърната повърхност, чието създаване е станало допустимо след финансиране от швейцарското държавно управление, написа през днешния ден в. " Монитор ".
" Всички ние се вълнуваме, тъй като започваме нещо в действителност ново ", показа за Actualno.com в края на октомври Катя Вълева, шеф на най-новото детско заведение в Сливен. Още преди формалното разкриване са осъществени първите срещи с децата и техните фамилии. " Ежедневно ги каним на игри в двора на детската градина, посещаваме домовете им, с цел да се опознаем взаимно. Комуникацията сред нас и фамилиите е прелестна. Надяваме се, че дружно ще реализираме доста положителни резултати ", добави Катя Вълева.
Тепърва детското заведение ще доближи цялостния си потенциал. Проектът планува сформирането на шест групи - две яслени и четири за деца от 3 до 6-годишна възраст.
Дарението в размер на малко на 2,7 млн лева е по план на общината за обществено включване на роми и други уязвими групи. Той е в границите на взаимната българо-швейцарска стратегия ЗОВ (Здраве и обучение за всички). Изграждането и оборудването на комплекса, в който има три лекарски кабинета и културно-образователен център коства общо2 791 985 лева, от които единствено 15 на 100 са национално съфинансиране.
От община Сливен разясняват, че единствено през интервала от 2011 до 2014 година в „ Надежда “ са се родили над 1 200 деца, които заради дефицит тук-там в съществуващите заведения са били записани в прилежащи квартали. Програма ЗОВ е на обща стойност 13,7 млн. лева и се изпълнявана в интервала 2015 – 2019 с съществени посоки обучение и опазване на здравето, като поддържа също културната еднаквост и овластяването на ромската общественост. Тя работи на територията Бургас, Монтана, Русе и Сливен, Пловдив и Шумен, като главната й цел е да се усъвършенства достъпът на общността на ромите и другите уязвими групи до качествено обучение в детските градини и начални учебни заведения, както и до първично опазване на здравето, репродуктивно, майчино и детско здраве.
Финансовият принос на швейцарската страна е в размер на 11,7 млн лева По стратегия ЗОВ близо 460 деца са били настанени до в този момент в новоизградени детски градини, а други 900 посещават уроци по български език и наваксващи занимания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР