13 университета ще бъдат модернизирани и ремонтирани, за да бъдат

...
13 университета ще бъдат модернизирани и ремонтирани, за да бъдат
Коментари Харесай

42 млн. лева от ЕС за ремонт на 13 университета у нас

13 университета ще бъдат осъвременени и ремонтирани, с цел да бъдат налични за студенти, специализанти и докторанти с увреждания. За задачата са планувани 42 363 951,67 лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 “. Това излиза наяве от оповестения за публично разискване проектоплан за деяние за 2019 година на просветителното министерство, създаден в осъществяване на Националната тактика за учене през целия живот за интервала 2014-2020 година, написа в. " Монитор ".
Предвижда се и създаване на национална карта на висшето обучение. Тя би трябвало да бъде подготвена до декември 2020-а и ще има за цел да дефинира профилната и териториална конструкция на висшето обучение по професионални посоки и специалности от контролираните специалности.
В проекта е посочено още, с цел да бъде обезпечен достъпът до висше обучение, страната ще подсигурява отпущането на 2000 нови заема по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Предвидени са общо 135 млн. лева, от които 2 млн. за опрощаване на остарели. 1500 спомагателни стипендии за студенти, докторанти и специализанти от държавните висши учебни заведения и научни организации пък ще подтикват по-добри резултати.
До края на годината би трябвало да започва и модернизирането и построяването на материалните бази на напълно нови или към този момент съществуващи детски градини, излиза наяве още от проекта. За общо 12 плана ще бъдат обезпечени 11 753 354 лева В региона на предучилищното обучение се планува и образование на 5000 учители, които да обезпечат спомагателна поддръжка на деца и възпитаници. Броят на педагогичен експерти, които ще могат да ползват скрининг тест за деца на възраст от 3 до 3,6 години, пък ще доближи 1750 души.
В региона на професионалното обучение е заложено броят на към този момент осъществените 145 паралелки в дуално образование (чрез работа) да нарасне минимум с още 80.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР