126 души са арестувани след вчерашния протест в София на

...
126 души са арестувани след вчерашния протест в София на
Коментари Харесай

Политическите реакции след вчерашните протести в столицата

126 души са задържани след вчерашния митинг в София на площад " Независимост ". От тях 62-ма са с престъпни прояви. 80 са потърпевшите служители на реда, като 41 от тях са прегледани на място, а останалите са превозени в болница. Над 60 души са прегледани от 6 незабавни екипа по време на митинга. Около 6 кв. м. жълти павета са изкъртени в региона на пл. " Независимост "  и бул. " Цар Освободител ". Освен тях има изкъртени и счупени тротоарни плочи, както и бордюри. На място е открит изваден пътен знак, липсва похлупак на отводнителни шахти към куполите на Ларгото. На парапета при подлеза на Президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от британския двор на Президентството. Две от вратите на постройката на Народното събрание са със счупени стъкла. Такава е равносметката, която обрисуваха след вчерашния антиправителствен протест вътрешният министър Христо Терзийски и Столичната община. Позиции и мнения през днешния ден имаше от всички страни, както от депутати, по този начин и от политолози. 

***

След вчерашните ексцесии няма да подадем оставка, съобщи депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация при започване на днешното пленарно съвещание. Той изрази цялостна поддръжка за дейностите на полицията по време на митингите през вчерашния ден и уточни, че зад организацията на агитките, които ескалираха напрежението, стои Васил Божков.

" През последните няколко дни имаше многократни апели от уредниците на митинга за демонстрация на принуждение, за прекосяване оттатък вербалните офанзиви и превръщането им във физически. Президентът приканва за радикализация. Вчера казаното от президента се случи. Всички вие видяхте лицето на тази организация в тези платени футболни агитки, които се състоят от представители на престъпния контингент ", сподели още Тома Биков.

" Радев носи политическата отговорност за това, което се случи през вчерашния ден в цялата му цялост. Организаторите носят техническа отговорност - взаимодействат си с престъпния контингент, желаеме следствие за това. Няма да подадем оставка. Това би означавало, че всяко последващо държавно управление ще може да бъде свалено от престъпния свят. Народното заседание съществува, с цел да не се води дебатът на улицата, тъй като дебатът на улицата се води със средствата, които видяхме през вчерашния ден ", добави Биков. 

В ефира на Нова телевизия Десислава Атанасова от ГЕРБ изложи своята позиция за ескалацията. " Видяното през вчерашния ден е ужасна експанзия против българската полиция. Кой носи отговорността? Първо тези, които заявяваха, че ще има въстание и бунт. Тези, които размахват юмруци и ни назовават " мутри ". Призоваващите хората законно определените народни представители да бъдат " изметени ", разяснява Атанасова. 

" Кой през вчерашния ден беше от самото начало на митинга? Помните ли един телефонен диалог, който изтече в медиите, пуснат от прокуратурата. Той беше сред представител на Българска социалистическа партия и Васил Божков за ръководството на тълпата. Вчера имаше апел от Корнелия Нинова Българска социалистическа партия да се включи в митинга. Тоест и тя носи отговорност за това, което се случи ", добави депутатът от ГЕРБ. 

***

От Българска социалистическа партия излязоха с остра декларация против ръководещите при започване на пленарното съвещание поради ескалиралото напрежение на митингите нощес. Според социалистите " дейностите на 100 лумпена не би трябвало да бъдат приписвани на целия митинг ".

" Тази власт се крепи на полицейските щитове. Не може всяка вечер те да ви отбраняват. Хората, които се събират, не са лумпени. Казвате, че властта е подготвена на разговор, единствено че вместо протегната ръка, протестиращите получиха - " стадо ", " лумпени ", " пияни ", " маймуни ". Това са думите, които ви докараха до това поицията да ви отбранява ".

По думите на Симов събирането на 127 подписа за нова Конституция се е оказала капката бензин, която е преляла чашата на търпението. " Това нагорещи пристрастеностите. Това ни трансформира в заложници на полицията, тъй като в случай че не са служителите на реда, няма кой да ни избави от националната обич ", обърна се социалистът към ръководещите. 

" Ситуацията се усложни и това кой носи отговорност за ескалацията на напрежението би трябвало да каже вътрешният министър. Иначе, главната отговорност за протичащото се по площадите носят сътрудниците от ГЕРБ, тъй като те не дават отговор на настояванията на протестиращите. Това подклажда гнева на хората ", коментира в ефира на Нова телевизия депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов. 

*** 

Имаше провокация, всички видяхме какво се случи по медиите, сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в коментар на снощните конфликти сред протестиращи и полиция в София. " Да има митинги, само че те да са мирни и да няма провокации. Иначе полицията какво да прави? ", попита той.

***

" Вчерашният митинг беше фиаското на упоритостите на президента да овладее изпълнителната власт и да завоюва идващите избори ", разяснява в ефира на Нова телевизия водачът на НФСБ Валери Симеонов. Според него Радев се посочил като " некомуникативен, с тесногръдо мислене и измъчен от тежък егоизъм ".

" След снощните конфликти изпъкват два казуса. Първият е неовладяното футболно безчинство в България, а вторият – неконтролираното разпространяване на дрога на футболни мачове ", сподели още той. По думите му зад футболните агитки стоят " хора с пари ". " Ясно е кой заплаща. Бяха прихванати диалози с Васил Божков. Има задоволително доста кримиконтингент, който е на независимост и който е заинтригуван в България да царува безпорядък, а не ред ", добави Симеонов. По думите му няма логичност в настояването на Движение за права и свободи за оставка на премиера и президента, защото, в случай че това стане, целият парламент би трябвало да се смени.

***

" Това, което се случи през вчерашния ден, е жесток акт на експанзия и от двете страни. Когато обаче 50 дни призоваваш за гражданска война, не може да очакваш друго. Тези момчета с униформите също са част от този народ. И тях ги чакат фамилиите им да се приберат. Срещу тях бяха агитки, евентуално платени, само че добре проведени - с бомбички, запалителни средства и други, с концепцията да има кръв. Това е неуместно ", разяснява в студиото на " Здравей, България "  депутатът от " Обединени патриоти "  Александър Сиди.

Според него разигралите се подиуми на митинга нощес е могло да бъдат предотвратени. " Полицията можеше да нахлуе в палатките още в понеделник вечерта, да ревизира какво има в тях и да извади тези субстанции и артикули, за които разбрахме, че са се складирали там. Ако обаче бяха влезнали, щяха да излязат други хора и да кажат, че полицията ги бие ", добави депутатът. 

***

Съпредседателят на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов прикани за естествен разговор сред партиите и за отговорно политическо държание. Декларацията му пристигна след остри изявления сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия поради ескалирането на напрежението на снощните митинги.

" Вчерашният ден беше апотеоз на политиката на изгорените мостове. От това не печели нито една партия, а тези, които се показват за извънсистемни. Институциите дружно образуват държавността. Те би трябвало да си приказват, жертва е единството на обществото. Ако допуснем война на институциите, се обезсмисля представителната народна власт и нашата функционалност ", уточни Веселинов. 

" Да мислим като държавинци, с цел да преодолеем отрицателната сила, която се генерира от безконтролно политическо държание ", прикани Веселинов.

***

" През целия сегашен ден станахме очевидци на проведени, преднамерени и с нищо не провокирани офанзиви към полицията. Целта беше да се стигне до кръв и жертви. Тази вечер полицията, без да провокира с нещо, беше още веднъж атакувана с бомби, ракети, павета и бордюри. С една ясна цел – окървавяване на митингите ", написа във Фейсбук вицепремиерът Красимир Каракачанов .

" Като българин и като вицепремиер по сигурността, стоя твърдо зад дейностите на българската полиция във връзка с ограниченията за озаптяване на провокаторите. Призовавам българските политици да спрат да си вършат евтини политически сметки за власт. На българската нация е нужна не кръв, а разговор. Призовавам българския министър председател да застане зад дейностите на полицията и да разпореди нужните законови ограничения да възвърне реда в страната. Призовавам българския президент, в случай че не като президент, то най-малко като български офицер, да отбрани полицията, която е подложена на невиждан гнет, от страна на платени групи от хора, които нямат нищо общо с митингите на естествените български жители ", написа още Каракачанов.

***

Като " бунт " и " война против държавността и институциите " окачестви " Воля " случилото се през вчерашния ден в публична позиция, публикувана от пресцентъра на партията.

" Снощният бунт не беше израз на гражданско общество и на свободната воля на протестиращите. Това беше война против държавността и институциите. Метежниците се пробваха да трансфорат служителите на реда в пушечно месо! ", се показва в разпространия текст на позицията.

Според " Воля " уредниците на митингите са посочили, че не могат да носят отговорността да водят хората.

" Поздравяваме Министерство на вътрешните работи и всички служители на реда, които бяха на площада и които с професионализма си съумяха, макар извънредно комплицираната конюнктура, да запазят здравето на хората! Съпричастни сме с всеки един чиновник на реда и ги поддържаме в напъните им да защитят конституционните права на по-голямата част български жители, които не желаят блокади и безредици! ", се показва в позицията.

Анализът на политолозите

" Ясно е, че има рецесия на легитимността. Безспорно това е някакъв тип институционална рецесия, само че тя не се отнася до механизма, по който действат държавните институции, тя е обвързвана с отношението на хората към властта ", разяснява в ефира на Българска национална телевизия вчерашните събития политологът Румяна Коларова . За нея те са върхът на рецесията на легитимността, тъй като митингът на хората се сблъсква с препоръчаното институционално решение.  " Протестът самичък по себе си не може да провокира институционални промени, протестиращите не могат да ръководят. Когато се стигне до принуждение, жителите избират възстановаване на реда. Искане тези да си отидат може да се осъществя единствено и само на избори ", добави тя. 

***

" Протестиращите са хора, които желаят смяна на политическата система в България и съгласно политическия анализатор Слави Василев този развой ще продължи да се развива и предстоят забавни събития. По негово мнение тези хора нямат политически хрумвания за бъдещето, само че имат предпочитание за смяна.  " Оставка е пътят напред ", каза Василев в ефира на Българска национална телевизия. Според него би трябвало да има нови избори, по време на които тематиката за смяна в конституцията да участва. 

*** 

При състояние, че доверието в ръководещите е изчерпано, няма по какъв начин те да държат ключа за излизане от рецесията. Единственото, което могат да създадат, в случай че желаят да запазят политическо и човешко достолепие, е подаването на оставка. Това мнение изрази пред БНР политологът Петър Чолаков . " До през вчерашния ден сутринта тази опция изглеждаше извънредно действителна ", разяснява той. Според него провокациите на митингите са наклонили везните в друга посока. " Ситуацията през вчерашния ден сутринта изглеждаше на кантар. Вероятността за оставка и предварителни избори беше най-голяма в зората на вчерашния ден, само че също по този начин имаше и опция за поврат ", добави той. Запитан кой нарежда провокаторите, Петър Чолаков означи, че това е " този, който има интерес да остане на власт, не протестиращите, не тези, които желаят да смъкват държавното управление и желаят предварителни избори ". Той дефинира като лицемерие и обикновена интрига поисканите от Движение за права и свободи оставка по едно и също време и на държавното управление, и на президента. 

***

Няма никакво подозрение, че снощните безредици са пасив за митинга, означи социологът Димитър Ганев по bTV. Това дава мотив на ръководещите да споделят: Ето вижте, това е митингът, принуждение против български служители на реда, а въпреки това да смъкна публичната поддръжка към тези митинги и надлежно да смъкна тяхната бройка. В момента се намираме в позиционна война сред властта и протестирашите в политическия смисъл на думата. Това което се случи нощес бе точка за ръководещите и негатив за митинга. Не съм сигурен че и след избори ще се позволи политическата рецесия, в случай че се получи електоралната картина сега, това ще е доста комплициран фрагментиран парламент, със субекти, които доста мъчно могат да си приказват. Нови избори - ок, няма да има блокади, само че това не значи, че ще има държавно управление, разяснява той и изрази опасения, че е допустимо да влезем в серпантина на нови избори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР