125 педиатри и общопрактикуващи лекари са глобени от началото на

...
125 педиатри и общопрактикуващи лекари са глобени от началото на
Коментари Харесай

Глоба за 125 лекари заради фалшиви ваксини


125 педиатри и общопрактикуващи лекари са санкционирани от началото на годината до момента поради непоставени ваксини на деца, само че регистрирани по документи като поставени. Провинените са засечени по време на изключителна инспекция на районните здравни инспекции, откакто у нас пламнаха епидемиологични гърмежи на морбили. Това оповестиха от Министерството на здравеопазванет, написа " Монитор ".

Въпросните лекари са в Софийска област, Кюстендилска, Благоевградска и София – град, които бяха и най-силно наранени от болестта. Инспекторите са открили, че те освен са издавали бележки за поставена ваксина за записване в учебно заведение и в детска градина, само че и са ги отчитали, без да са ги създали.

Нарушението е засечено посредством лабораторни проби на биологичен материал от децата. Така е открито, че в тях на процедура няма антитела, каквито би трябвало да има, в случай че те в действителност са били ваксинирани.

50 лв. е санкцията за такова нарушаване, при наново тя скача на 100 лв.. Засечени са и 21 служебни лица – шефове и медицински сестри в детски градини и учебни заведения, които са покривали деца без направени имунизации и са ги записвали в градините и в школата. Глобени са и 6-ма родители, които са отказали децата им да бъдат имунизирани. Глобите и за тях са по 50 лева при първо нарушаване и по 100 лева за второ.

Още с регистрирането на първите случаи в страната Министерството на здравеопазването предприе незабавни дейности за ограничение епидемиологичното разпространяване на морбили на територията на страната посредством инспекции на районните здравни инспекции, обясниха от здравното ведомство. Проверявани са лекарите на деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, като задачата е била да се откри дали са били сложени в действителност ваксини против морбили, паротит и рубеола, допълниха от там.

През предходната година пък районните здравни инспекции са издали 112 акта на родители, които не са завели децата си на наложителни имунизации. Това е резултат от общо 16 000 инспекции в цялата страна.

Санкциите са общо 5600 лв., санкцията за такова нарушаване е в размер на 50 лв.. Според общопрактикуващи лекари, макар интензивността на така наречен антиваксъри в обществените мрежи и яростните полемики за или срещу имунизациите, родителите всеобщо водят децата за имунизации.

Един болен от инфекциозно заболяване може да болести и разболее 95% от хората в близост в случай че те не са имунизирани, разяснява нуждата от имунизациите основният държавен контрольор доцент Ангел Кунчев

Показателно е, че при 2 млн. и 200 хиляди имунизации през 2018 година са обявени едвам 108 нежелани реакции. Повечето от тях са преходни – леко повишение на температурата, зачервяване и отичане към мястото на убождането с иглата, посочи той.

Едно семейство, съперник на имунизациите, е завело дело против Министерството на здравеопазването поради наложителния имунизационен календар. Родителите обаче са изгубили в съда, оповестиха от здравното ведомство.

За разлика от обстановката у нас в Сърбия се водят каузи против 300 фамилии, които са пропуснали да заведат децата си за имунизиране. Глобата там за подобен пропуск се равнява на 300 евро.

В Германия министърът на опазването на здравето Йенс Шпан предложи наскоро да се вкарат санкции за родителите на деца в учебна възраст, които не са имунизирани против морбили. Предложението му е глобата да бъде от 2500 евро.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР