123456 Общинският плаж в курорта е с площ 17 873

...
123456 Общинският плаж в курорта е с площ 17 873
Коментари Харесай

Забравеният плаж на Стара Загора

123456
Общинският плаж в курорта е с повърхност 17 873 кв.м и включва 4 здания и 3 басейна. Приетото решение провокира разногласия до каква степен е удачна продажбата на сходен общински парцел.

123456
Дебитът на минералната вода в Старозагорските минерални бани е към 10-12 л/сек. Най-топлият сондаж е с температура на водата 43 градуса, а най-ниската температура е 30 градуса.

123456
От повсеместен ремонт, какъвто не е юридически от построяването ѝ през 1974 година, се нуждае и другият общински обект в Старозагорските минерални бани – публичната къпалня. В непосредственост до нея се намира забавен археологически обект - остатъци от вторите по величина у нас бани, непокътнати от римско време - строена е през II век и се е употребила до IX век, когато е разрушена при земетресение. През 1632 година е построена днешната женска баня, а 100 години по-късно и мъжката.

123456
Старозагорските минерални бани имат два парка държавна благосъстоятелност. Богатство е санаториалната детска градина, както и модерното частно приблизително учебно заведение " Делфините ".

123456
Общинска благосъстоятелност на Старозагорските бани е и езерото, което е измежду най-предпочитаните места за посещаване от туристите. През последните години към езерото бяха осъществени няколко плана за облагородяване на региона. Община Стара Загора има и 2 почивни станции в отдалечения единствено на 15 км от огромния град курорт - някогашната почивна станция на ОК на Българска комунистическа партия с потенциал от 40-45 кревати и някогашната почивна станция на Окръжния национален съвет. И двете бази от години стоят неизползвани и се нуждаят от цялостен ремонт.

123456
Общинска благосъстоятелност е и някогашният пионерски лагер с към 15 бунгала и други пространства, които също пустеят.Има и 5-6 бази, купени от частни вложители, които от години стоят празни, без да бъде направено каквото и да било от страна на притежателите им. Имотите в Старозагорските минерални бани са измежду най-търсените в район Стара Загора поради естествените дадености и близостта на курорта до регионалния град.

Още по тематиката
Сливен и Ямбол желаят да са част от новата икономическа зона на линията " Тракия "

Част от изданието Капитал: Градове - Сливен, Ямбол и Стара Загора
31 авг 2018
Хидравличният център на България

Освен на оръжията и розите Казанлък е дом на още един добре разрастващ се бранш от стопанската система
15 апр 2018
Новият център на Стара Загора

Проектът за централна пешеходна зона планува четири площада, водни атракции и зеленина
13 апр 2018
Около " Аязмото " звук се подвига

Ремонтът на главния парк в града раздели старозагорци
13 апр 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

През последните 12 години плажът на Старозагорските минерални бани стои празен. Официално плажът е работил до 2007 година с назначен от общината екип от избавител, здравно лице и различен личен състав, само че активността му не е носила облага, споделя кметът на Старозагорските минерални бани Станчо Станев. На свое съвещание през юли общинският съвет взе решение публичният плаж да бъде продаден посредством търг с начална цена 1 милион лв. без Данък добавена стойност, включително 60 000 лева без Данък добавена стойност за земята.

Днес един от най-хубавите курорти с минерална вода в страната се нуждае от нова канализация и пречиствателна станция, от ремонт на улиците, от реализиране на основни планове, които биха върнали многочислените туристи, които са се стичали тук в близкото минало. За да стане всичко това обаче, е нужен обстоен организационен проект на Старозагорските минерални бани, какъвто досега липсва. Този проблем е подложен на дневен ред още от 2008 година, споделят от кметството в селото. Оттам се надяват тази есен най-сетне ПУП-ът на баните да влезе на сесия на общинския съвет в Стара Загора. От общината споделят, че планът е " на финалната права ".

Постоянно в селото живеят 215 души, а легловата база на курортното селце е 1000 души. Цените на стаите в Старозагорските минерални бани варират от 30 лева до 180 лева според от категорията на хотела. Днес в курортното селце работят 13 хотела - " Калиста СПА хотел ", " Армира ", " Извор ", базата на " Мини Марица-изток ", която също разполага с център за рехабилитация, хотел " Гроди ". Наскоро тук отвори порти и единственият държавен хотел, който работи по програмата на Национален осигурителен институт - балнеохотел " Загоре ".

Има задоволително свободни количества минерална вода, която може да се употребява, споделя кметът на курорта Станчо Станев. Проблем пред бъдещите вложители в курорта е остарялата пречиствателна станция и канализацията, строени преди повече от 60 години. " Имаме план за създаване на канализация отпреди 10 години, само че средства няма. За реализирането му ще ни бъдат нужни най-малко 8-9 млн. лв., споделя Станев. Според него проблемите на курортното селце биха се решили по-лесно, в случай че му се отреди статут на курортно населено място или в случай че селата в Старозагорска община, които са 51 на брой, вземат участие в сформирането на една огромна селска община.50% от постройките в курорта са издигнати с отстъпено право на градеж върху държавна земя. Голяма част от къщите във вилната зона също са издигнати на този принцип. Много от притежателите им стартират да изкупуват земята, върху която е издигнат парцелът им, от страната на пазарни цени. Собствениците на възобновени парцели в западната част на селото по пътя за с. Сулица плануват да изградят в близко бъдеще квартал, който би трябвало да бъде ситуиран на запад от така наречен Рокерска поляна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР