123 Стоманодобивните предприятия растат най-много през миналата година © Анелия

...
123 Стоманодобивните предприятия растат най-много през миналата година © Анелия
Коментари Харесай

Най-големите компании в металургията: Здрави, но сред глобални пирони

123
Стоманодобивните предприятия порастват най-вече през предходната година

© Анелия Николова 123
" В средата на годината сме доста деликатни в прогнозите си. Търсене има и то се усилва, само че на пазара въздействат всички световни проблеми, свързани с комерсиалните и митническите войни ", споделя Румен Цонев, изп. шеф на " КЦМ 2000 "

© Надежда Чипева 123
" Американско-китайската комерсиална война доближава неподозирани мащаби. Китайските производители, лишени от своите обичайни пазари в Съединени американски щати, заплашват други пазари, като Европа е един от най-уязвимите ", споделя Хюсеин Йорюджю, изп. шеф на " Алкомет "

© Цветелина Белутова [1000Balkan.com] Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Големият печеливш са стоманодобивните предприятия, само че прогнозите за тази година са по-песимистични.Насочването към артикули за автомобилната промишленост стои зад растежа на производителите на медни и алуминиеви произведения.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
След рекордните резултати, които металургичният бранш означи през 2017 година, растежът леко се забавя през предходната година. Осем от десетте най-големи компании обаче не престават да усилват приходите си, а чиста загуба регистрира единствено една – КЦМ, и то поради валутни резултати, а не поради действен спад. Голямата вест в металургията през 2018 година идва от производителите на стомана, които с двуцифрения си растеж издърпват бранша нагоре и компенсират понижението от към 120 млн. лева на колоса и обичаен водач в класацията " Аурубис ". Така приблизително за топ 10 приходите нарастват с над 4%.
За множеството предприятия в бранша представянето им тази година обаче ще зависи от външни фактори и най-много от комерсиалните войни в международен мащаб, които носят своите опасности и вършат прогнозирането мъчно.
Стоманен искра

С рекорден за бранша растеж от близо 30% " Стомана индъстри " изпреварва пловдивския КЦМ и заема третата позиция. Печалбата също леко нараства, с което компанията отбелязва втората си година на плюс след серия от загуби. Другият производител на стомана в страната – бургаският " Промет стийл ", резервира петото си място, само че регистрира втория по величина скок на приходите измежду най-големите металургични компании (над 23%).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Факторите за растежа в стоманодобива са сложни. " От една страна, има нараснало търсене в международен мащаб, макар че то е по-малко – от порядъка на 2% за предходната година. Другият фактор е глътката въздух, която се даде на европейския пазар с налагането на квотния принцип, който отчасти ограничи вноса от трети страни, основно Турция, Русия и Украйна ", разяснява Антон Петров, ръководител на Българската асоциация на металургичната промишленост и представител на гръцката компания Viohalco, която е притежател на " Стомана индъстри ". " Същевременно и потреблението в страната се усилва поради растежа в строителството, а това е извънредно значимо, тъй като един от продуктите, който и двете компании създават, е бетонно желязо ", добави той.

Макар че за стоманопроизводителите главните пазари са Балканският район и Европа, те към този момент имат наличие и в много по-далечни дестинации като Съединени американски щати и Канада. " Щатите са кратковременен пазар, който зависи от съотношението евро/долар, а в съответния случай повода беше краткотрайно наложеното от Тръмп по-високо мито на стоманата от Турция, което докара до опция някои от изгубените от Турция американски пазари да се поемат от българските производители, главно от " Промет стийл ", посочи Петров.

След като през 2017 година бургаският производител, който е благосъстоятелност на украинската група " Метинвест " на милиардера Ринат Ахметов, известно време имаше проблеми с доставката на заготовки от Украйна, през предходната година е съумял да усили производството до 458 хиляди тона, с което съвсем е повторил върха си отпреди рецесията през 2008 година Компанията продава продукцията си главно в Румъния и България, като делът й на локалния пазар предходната година е достигнал 35-40%. Голяма част от производството на " Промет стийл " е бетонно желязо, което е районен артикул. " Стомана индъстри ", въпреки това, има необятна гама, като с изключение на дълги артикули създава също кръгове и дебели листа, които се употребяват в машиностроенето и са предопределени главно за износ.

Тревожни сигнали

Перспективите в стоманодобива тази година обаче не са толкоз положителни, колкото предходната. " От една страна, има закъснение в растежа в някои страни и даже нулев растеж на потреблението на стомана в международен мащаб ", разяснява Петров. " От друга, внезапните промени, които прави американската администрация – и във връзка с митата за Турция, и във връзка с Северноамериканско съглашение за свободна търговия (НАФТА), в допълнение основават неустановеност на пазара ", добави той. В същото време сега се обмисля в допълнение нарастване на квотата за импорт от трети страни, което при плануван растеж покрай нулата на потреблението на стомана в Европейския съюз по думите на Петров ще бъде пагубно за бранша. " Европейските производители на стомана са единствените, които имат спад в производството поради конкуренцията от трети страни. А тази конкуренция се дължи на пренасочване на потоци поради американските мита и високите разноски, които европейските производители имат за въглероден диоксид – както директни, по този начин и косвени през цената на електрическата енергия, което се отразява доста съществено на цената на продукцията им ", сподели Петров. Според него, в случай че този проблем не се реши, скоро ще има още по-сериозни последствия. " Първите сигнали към този момент са налице, тъй като тази година производството в Европейски Съюз пада, падат маржовете, British Steel разгласи банкрут, а най-големият международен производител на стомана – ArcelorMittal, ограничи производството в европейските си фабрики с 10 до 15%. Това са доста тревожни трендове ", сподели Петров. По думите му положителните резултати, които секторът регистрира за предходната година, няма да са годни за тази.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Разнопосочно при медта

Безспорният водач в класацията – медодобивният цех " Аурубис България ", който е част от немската група Aurubis, намалява леко приходите си през предходната година след рекордната 2017-а, а облагата му пада съвсем на половина. След високите цени при започване на годината през последното тримесечие медта поевтиня и въпреки че приходите на завода в Пирдоп зависят основно от така наречен такса за преправка на концентратите, ценовите равнища също оказват въздействие. В края на годината краткотрайно беше спряна и работата за непланов ремонт, което се отрази на индустриалните размери. " По-слабият чист резултат се дължи главно на изискванията на пазара за входни първични материали - медни концентрати и скрап. Приходите ни бяха повлияни от лекия спад в индустриалните размери спрямо миналата година, което се отрази върху продажбата на главните ни артикули - катодна и анодна мед. По-неблагоприятните условия на пазара на сярна киселина също дадоха отражение ", изясни изпълнителният шеф на компанията Тим Курт.

През май и юни тази година също имаше 22-дневно прекъсване на работата, само че за планов ремонт на две от главните звена - металургия и произвеждане на сярна киселина. Затова за 2019 година компанията също залага по-малки размери. " Това ще има съответния еднократен резултат върху приходите и облагата за годината. Цените на металите и общата пазарна обстановка също се чака да повлияят върху крайния резултат. Не на последно място, цените на електрическата енергия ще обиден разходната част и това е тематика, върху която промишлеността и институциите би трябвало да работят дружно ", уточни Курт.

В същото време " София мед ", който като " Стомана индъстри " е част от групата Viohalco и създава произведения от мед, през предходната година регистрира най-силния растеж отвън стоманодобива измежду водещите 10 предприятията в металургичния бранш и за пръв път прескача бариерата от 1 милиарда лева доходи. Нещо повече - нарастването от над една пета идва след друга мощна година, когато предприятието означи близо 50% растеж. А положителните резултати за 2018 година демонстрират, че позитивната смяна е наклонност. Тя стана допустима, откакто преди няколко години компанията пренасочи фокуса си от артикули за строителството към такива за промишлеността, в това число за автомобилостроенето, за което към този момент има и нужния документ.

Нетната облага на компанията леко понижава поради по-ниската цена на медта, само че поправената облага преди лихви, налози и обезценки, където този резултат е отстранен, е с 10 млн. лева по-висока от 2017 година " Въпреки комплицираната икономическа конюнктура в Европа и на други пазари, през 2019 година чакаме продажбите ни да набъбнат с към 5% ", споделиха от компанията.

Валутни резултати

Освен мощното показване на " Стомана индъстри " причина за това КЦМ да отстъпи една позиция в класирането е и понижението със 7% на приходите на пловдивския оловно-цинков цех. Компанията е и единствената в топ 10, която регистрира чиста загуба за предходната година. Основната причина за това обаче са курсовите разлики, до момента в който оперативният резултат е по-добър от 2017 година

" Цените на нашите метали паднаха доста през предходната година, което докара до по-ниски доходи, като продажбите ни понижиха с към 24 млн. лева Имаме обаче и спад в разноските за първични материали, тъй че резултатът ни от оперативна активност е по-добър ", сподели изпълнителният шеф на групата " КЦМ 2000 " Румен Цонев. През предходната година са създадени към 1000 тона повече цинк и с към 600 тона повече олово.

Значително са се нараснали чистите финансови разноски на компанията, което е резултат от смяната на валутните курсове и преоценката на валутните отговорности. " Всички наши заеми са доларови, а в края на годината американската валута нарастна ", посочи Цонев. Като цяло от компанията регистрират годината като добра. " Имаме доста добър резултат във връзка с успеваемост на производството. Делът на вторичните първични материали, които рециклираме, към този момент е над 20% от общите първични материали, което е извънредно положително достижение ", добави той. След огромната рационализация, която компанията направи преди няколко години, в цинковия цех към този момент могат да се преработват доста по-големи количества отпадни цинксъдържащи прахове от стоманодобива, които са по-евтини от концентратите и понижават разноските за първични материали.

През 2018 година завърши различен огромен тригодишен план в цинковото производството – за филтриране на разтворите от микропримеси, който е на стойност 25 млн. лева " Изпълнението му ни дава опция в един миг " да отворим ножицата " във връзка с доставката на първични материали и да поемем концентрати с повече примеси ", изясни Цонев. За тази година компанията възнамерява 23 млн. лева капиталови разноски. Те ще бъдат ориентирани към няколко по-малки плана, които ще се финансират със лични средства.

Пазарът тази година продължава да следва тренда на ниските цени. " Все още обаче е едвам средата на годината и сме доста деликатни в прогнозите си, защото предходната година също стартира добре, само че второто полугодие наклонността се обърна към спад на цените на металите и утежняване на изискванията на търговия ", сподели Цонев. " По принцип на пазара въздействат всички световни проблеми, свързани с комерсиалните и митническите войни. Търсене като цяло има и се усилва ", добави той.

Двуцифрена доходност

В металургичната ранглиста тази година влизат две рудодобивни сдружения – златодобивното " Дънди прешъс металс Челопеч " и медодобивното " Асарел – Медет ", като и на двете приходите леко се повишават по отношение на миналата година, а реализирана двуцифрена доходност е най-високата в топ 10.

Мината в Челопеч, която е благосъстоятелност на канадската Dundee Precious Metals, е произвела повече злато и мед под формата на концентрат при на практика непроменени размери на модифицираната руда, която обаче е била с по-високо наличие на метали. Печалбата скача доста – със 77% до над 150 млн. лева, което се дължи на по-високите цени на металите, както и на по-ниските такси за преправка съгласно доклада на притежателя. Вторият план на канадската компания в България - златният рудник в Крумовград, също към този момент работи от тази година. Инвестицията в него е към 165 млн. $.

При " Асарел – Медет " облагата леко се намалява, което се дължи главно на резултат от хеджирането на валута, както и от оценки на справедливата стойност по отношение на въвеждането на нови интернационалните счетоводни стандарти. През тази година компанията чака почти същите финансови резултати като предходната. " Пазарната обстановка при медта през 2019 година ще бъде динамична и ще се въздейства главно от развиването на комерсиалната война Съединени американски щати – Китай, размера на стопански напредък в Китай и темпа на развиването на електромобилостроенето ", разясниха от компанията. Инвестициите през 2019 година ще бъдат свързани с планове по стартиралата предходната година стратегия за реорганизация и рационализация на рудника и фабриката край Панагюрище за пълноценно изземване на запасите от находище " Асарел ".

Алуминиеви вложения

Производителят на алуминиеви произведения " Алкомет " резервира относително постоянни резултати през предходната година. Приходите леко нарастват, което по думите на шефа за връзки с вложителите Петър Станчев е резултат от по-високата стойност на главната суровина – алуминия, а спадът на облагата с към 2 млн. лева е разследване на пазарен напън.

През тази година ще завърши почналата през 2016 година капиталова стратегия на стойност 40 млн. евро, която е най-голямата от приватизацията на предприятието до момента. Модернизацията обгръща и трите цеха на завода – леярски, валцов и пресов, а резултатът ще бъде по-голям потенциал и опция за произвеждане на нови артикули, в това число за автомобилната промишленост, за което компанията сега е в развой на сертификация. Навлизането в този бранш ще стане допустимо точно с помощта на новата 2500-тонна преса, която към този момент работи. От компанията прецизираха, че новите мощности във валцовото произвеждане ще бъдат въведени в употреба към края на годината и няма да окажат съществено влияние върху индикаторите за 2019 година " През тази година чакаме да реализираме сериозен растеж от най-малко 25% при пресовото произвеждане с помощта на новата преса, само че цялостното влияние на инвестицията ще се почувства едвам през 2020 година Поставили сме си за цел да реализираме оборот в размер на 550 млн. евро през 2023 година и чакаме постоянен растеж през всяка година до реализиране на тази цел ", разясниха от " Алкомет ".

Пазарни изненади

По думите на изпълнителния шеф на " Алкомет " Хюсеин Йорюджю обаче международната търговия минава през извънредно динамичен интервал, който всеки месец сервира нови " изненади ". " Американско-китайската комерсиална война доближава неподозирани мащаби. Китайските производители, лишени от своите обичайни пазари в Съединени американски щати, заплашват други пазари, като Европа е един от най-уязвимите. Особеностите на Европейския съюз доста удължават и утежняват процеса на взимане на решение за отбрана против сходна нападателна и постоянно нелоялна конкуренция. Напълно е допустимо да се стигне до сериозен срив в някои браншове, преди Европейската комисия да предприеме ограничения за предотвратяване на локалните производители от дъмпинговия китайски импорт ", разяснява той. Като компания, работеща на територията на Европейски Съюз, " Алкомет " също неизбежно е изложена на риск от нелоялна конкуренция от китайски производители. " Именно с цел да минимализираме този риск, залагаме на високотехнологични артикули, разнороден продуктов микс и дълготрайни връзки с клиентите, които ни подсигуряват резистентност на пазарното търсене и при по-нестабилен пазар ", добави Йорюджю. Автопробив

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Заради появяването на нов участник в класацията – " Асарел – Медет ", отвън топ 10 тази година остава производителят на алуминиеви произведения " Етем България ", който също е благосъстоятелност на Viohalco. Компанията обаче продължава да пораства с двуцифрени темпове, откакто преди няколко години сходно на " Алкомет " също реши да се насочи към артикули за автомобилната промишленост.

Големият пробив в софийския цех обаче занапред следва. Той ще пристигна от партньорството с испанския колос Gestamp, с който неотдавна " Етем България " сътвори две нови смесени предприятия за произвеждане на автомобилни съставни елементи. През април от " Етем " бяха отделени две сдружения, в които испанската компания закупи половината от акциите. Едното от тях - " Етем Гестамп алуминиум екстружънс ", е с предмет на активност произвеждане на автомобилни съставни елементи, а другото – " Гестам Етем аутомотив България ", е за спомагателна обработка на профили. Планираната инвестиция в новите предприятия е 30 млн. евро за период три години, което включва и закупуване на нова линия за екструзия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР