123 Електромери електричество електрификация ЧЕЗ © Георги Кожухаров 123 ©

...
123 Електромери електричество електрификация ЧЕЗ © Георги Кожухаров 123 ©
Коментари Харесай

Вечерни новини: Двоен удар срещу ЕВН от регулаторите, ГЕРБ даде Общинска банка на неясен купувач

123
Електромери електричество електрификация ЧЕЗ

© Георги Кожухаров 123 © Надежда Чипева 123 © Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: За ден кабинетът спести милиард и изхарчи милиард, а Uber загуби правната борба с Европейски Съюз

И още: Брюксел задейства най-строгите мерски против Полша; ГЕРБ отново неодобрява Валери Симеонов - този път за плажните концесии; Отмяната на мораториума за медикаменти ще е първата задача на депутатите на следващия ден
20 дек 2017
Вечерни вести: Eвропа смекчи енергийните си цели, а българите са оптимисти за 2018 година

И още: ГЕРБ ще анулира мораториума за нови медикаменти с актуализация на бюджета на касата; Съдът на Европейски Съюз взема решение дали Uber е мобилно приложение или таксиметрова услуга; Казусът " Пирин " стигна до Холивуд;
19 дек 2017
Вечерни вести: Опит за ликвидиране на началник от Национална агенция за приходите, в Генерал Тошево не желаят рандеман на газ, а Австрия има нов кабинет

И още: Григор Димитров стана Спортист №1 на Балканите; Търси се метод по какъв начин болните да получават новите медикаменти под мораториум; Стачката в Ryanair се анулира
18 дек 2017 Закъснели реакции и очевидно изтощение за справяне с проблемите проличаха от обществените изяви на властта в предпоследния работен ден преди празниците.

Три дни откакто върховен данъчен чиновник бе показано прострелян в центъра на София, Борисов свика ненадейно заседание по случая. След него не стана ясно да има необикновен прогрес по разкриването на причинителите, само че пък ръководещите заявиха, че одобряват стрелбата като " изстрел против държавността ", само че държавните чиновници не би трябвало да се опасяват да правят работата си, тъй като " страната е зад тях и ще ги отбрани ", заявява вътрешният министър Валентин Радев.

Главният прокурор от своя страна също се засилва обществено. Първо разгласи, че прокуратурата ще ревизира изказванията в отчета на турските специфични служби за контрабандните цигари на " Булгартабак ", само че ще ревизира и самия отчет – кой е създателят, от кое място са данните, каква е " задачата на изказванията " и така нататък Редом с това Цацаров разгласи война и на шарените пешеходни пътеки, като ги нарочи за отговорни – въпреки и без доказателства, за случаите с блъснати пешеходци.

Затова пък регулаторите съвсем оповестиха война на ЕВН, като постановиха големи санкции: за изчезнали два подписа - 6 млн. лева, и съвсем 4 млн. лева за от дълго време изменени практики на пазара на ток.

" Добрата " вест най-малко е, че срамният мораториум върху нови медикаменти за следващата година бе анулиран. А депутатите " справедливо " си гласоподаваха 20 дни почивка.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

След 4 години следствие Комисия за защита на конкуренцията санкции ЕВН и ЧЕЗ за корист с монопол, КЕВР добави глоба от 6 млн. лева за ЕВН

Общо близо 6 млн. лева наказания за корист с монопол наложи Комисията за защита на конкуренцията на сдружения на ЕВН и ЧЕЗ. Проверката стартира още през 2013 година след сигнали и изявления в медиите, както и по тъжба от търговец на ток, в която се твърди, че сдруженията лимитират конкуренцията, като попречват съзнателно процеса по излизане на крайни клиенти на свободния пазар. Конкретните изказвания за корист на регулатора обаче бяха предявени едвам в средата на тази година. Няколко часа по-късно се разбра, че енергийният регулатор е глобил ЕВН с 6 млн. лева за изчезнали два подписа на протоколи за електромери.

Мерките на Комисия за защита на конкуренцията против спазването на разпоредбите на електроенергийния пазар обаче са прекомерно закъснели. След четиригодишно произвеждане наложените наказания няма по какъв начин да компенсират вредите, понесени от съперниците на електроразпределителните сдружения. Ако реакцията на Комисия за защита на конкуренцията не беше толкоз мудна, тя евентуално можеше да послужи за развиването на пазара, само че от година и половина на него работят нови правила, които към този момент значително са решили разследваните от Комисия за защита на конкуренцията практики.

Новината от КЕВР напряко прави санкциите да наподобяват на държавна акция против електроразпределителния оператор. Обяснението е, че законът бил подобен. И неналичието на два подписа била равна на оставяне на градове без ток за дни. Възможно пояснение за предколедната офанзива е, че австрийският притежател води дело против България във Вашингтонския съд за капиталови разногласия и решението се чака скоро. Но сигналът на страната наподобява като следващ опит за изпъждане на непознат вложител.

ГЕРБ даде Общинска банка на неразбираем покупател

На оптималната скорост доминираният от ГЕРБ общински съвет в София и Комисията за защита на конкуренцията утвърдиха безусловно неразбираем нов мажоритарен притежател на Общинска банка. Това е лихтенщайнският фонд Novito Opportunities, за който няма изясненост кой или кои са действителните вложители в него. Банката е приблизително огромна институция - 15-та по активи от общо 27 в страната, която е специализирала в разпределяне на заеми на общини. Цената за 67.7% от капитала е 46 млн. лева

Притеснителното в договорката е, че безусловно без спор общината продава банка на мрачен претендент. И всички съветници от ГЕРБ и регулатора Комисия за защита на конкуренцията изцяло си затварят очите пред този факт, което приказва за локално мощно лоби на тези, които стоят зад лихтенщайнския фонд. Сега всички очаквания са, че Българска народна банка и този път ще работи консервативно и ще изследва собствеността на кандидат-банкера до дъно. А в случай че се промъкне през ситото на надзора, това ще значи, че ново КТБ още веднъж е допустимо.

Падна мораториумът върху медикаментите - след инструкции на Борисов на инат на парламентаризма

Точно седмица откакто отхвърли ветото на президента върху мораториума за финансиране на новаторски медикаменти, в четвъртък Народното събрание анулира възбраната единомислещо на две гласувания. Депутатите от болшинството чинно гласоподаваха за отпадането на възбраната, която защитаваха абсолютно цели два месеца, откакто новата позиция по тематиката бе спусната от премиера единствено ден след отхвърлянето на ветото.

Равносметката от двумесечната сага е следващата обществена проява за краха на парламентаризма в България, въпреки развръзката въпреки всичко да е добра за болните.

Тръмп реализира първа значима законодателна победа

Американският Конгрес одобри дефинитивно най-голямата данъчна промяна в Съединени американски щати за последните 30 години. Гласуването обезпечи на президента Доналд Тръм законодателна победа, която се чака да му помогне през втората година от ръководството, доминирана от частичните избори в страната. Очаквано доходността по американските държавни облигации се увеличи, до момента в който акциите на Уолстрийт приключиха разнопосочно. Фючърсите на главните показатели демонстрират, че те ще отворят с покачване

Данъчната промяна за следващ път раздели републиканците и демократите. Докато ръководещите настояват, че тя ще помогне на фамилиите от междинната класа, демократите са безапелационни, че тя е от изгода на богатите.
В същото време първите реакции от промяната не закъсняха, като компании като AT&T и Fifth Third Bancorp оповестиха специфични бонуси или покачване на минималната часова ставка за стотици хиляди чиновници. Това ще докара до растеж на потреблението, което се приема позитивно от пазарите.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

В офшорни зони по света има 5.6 трилиона $

Около 5.6 трилиона $ се държат в офшорни зони по света, твърди Националното бюро за стопански изследвания на Съединени американски щати (NBER). Това са 8% от всички капитали, или 10% от международния БВП.
Класацията на международните райони по вложени в офшорни зони средства се води от страните от Персийския залив, следвани от властническите режими в Латинска Америка.
Руснаци държат в свободните зони активи на стойност 60% от Брутният вътрешен продукт на страната си, или към 1 трилион $. Богатите от страните от Централна и Източна Европа държат в офшорки 15% от Брутният вътрешен продукт, а минимум пари в офшорни зони имат Сскандинавските страни – единствено 2% от техния Брутният вътрешен продукт.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Каталунците са апатични към избора на нова локална власт

Страстите към несполучливия опит за обособяване на Каталуня от Испания не се оказаха задоволителни, с цел да стимулират гласоподавателите в провинцията всеобщо да отидат да гласоподават на вота за нова локална власт в четвъртък. Данни от ранния следобяд демонстрираха, че до урните са отишли 34.5% от имащите право на глас, което е по-малко даже от 35.1% при последния постоянен избор през 2015 година Последните прогнози демонстрираха, че сепаратистите и юнионистите са с съвсем изравнена поддръжка от малко над 40% и никоя от шестте участващи партии няма да завоюва болшинство.

Испанският министър председател Мариано Рахой назова изборите " завръщане към нормалността ". Но резултатът може да възпроизведе предходната обстановка с следващото удостоверение, че сепаратистите в Каталуня са стабилен фактор, какъвто постоянно са били, само че по този начин и не съумяват да провокират всеобща поддръжка измежду 5.3 млн. каталунци с право на глас. Анализ на мадридския " Ел Паис " стига до извод, че въпреки всичко най-вероятният сюжет е още веднъж ръководство на сепаратистите, само че с действителната или безмълвната поддръжка на левите популисти от " Подемос ".

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

След митинга на шест софийски квартала във вторник вечер през днешния ден стана ясно, че взаимни екипи на виновните институции ще реализират засилен надзор върху горенето на отпадъчни материали - една от аргументите, въпреки и не водещата, за казуса с въздуха в София. Така гражданският напън върху общината и държавните институции поради мръсния въздух в столицата въпреки всичко дава своите резултати.

Tаксиметрови водачи стачкуваха с искане за въвеждане на минимална цена на услугата - 1 лева./км дневна цена и 1.14 лева./км – нощна. В момента фирмите возят клиенти приблизително против 80 ст. дневна и 90 ст. нощна цена. Основанията за митинга са противоречиви, защото сега се контролират единствено оптималните цени на услугата – 1.30 лв/ км за деня и 1.60 лв/ км през нощта, и няма спънка компаниите да вдигнат цените до желаните равнища.

Едва към 5% българите, или към 250 хиляди души - най-вече млади и добре образовани, избират да взаимодействат напълно по електронен път с администрацията , до момента в който над 80% към момента избират контакт " на гише ", сочат данни от проучване, поръчано от организацията за е-управление. Общото за всички интервюирани е, че изискват администрацията да не ги занимава със своите вътрешни проблеми и чакат бързо обслужване, без опашки и на едно гише или въобще без гишета.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР