120 язовира да бъдат прехвърлени на държавата. За това настояват

...
120 язовира да бъдат прехвърлени на държавата. За това настояват
Коментари Харесай

120 язовира в Пловдивско чакат да ги прехвърлят на държавата

120 язовира да бъдат трансферирани на страната. За това упорстват пловдивските общини Брезово, Сопот, Асеновград и Раковски, оповестява Българска национална телевизия.

Причината е, че общините нямат средства, с цел да ги поддържат.

Най-много язовири има на територията на община Брезово - общо 56. Общината желае да трансферира 51 от тях на страната заради липса на финансова опция да ги стопанисва.

В Брезово въпреки всичко желаят да запазят 5 язовира, защото се притесняват от възможна водна рецесия. Мотивите им са, че от две години в региона не е валял сняг.

Кметът на общината Христо Енков към този момент е издал забранителна заповед за напояването с питейна вода, защото това се оказва проблем освен за Брезово.

Общинският бюджет е 7 милиона лв., с които няма по какъв начин да се обслужват водните уреди.

По думи на кмета за поддръжка на язовир са нужни сред 6 и 10 000 лева на година. Направете сметка - 56 язовира, за каква сума приказваме и ние не получаваме дотация от страната в тази връзка, акцентира той.

Процедурата по прехвърлянето е задвижена от дълго време от другите общински препоръки. Проблемът със собствеността обаче остава и точно това стопира прехвърлянето към държавно дружество.

Йордан Кюмюрджиев от Областната администрация в Пловдив уточни, че в над 90% от случаите язовирите са ситуирани в няколко парцела, като водното езеро е ситуирано в обособен парцел и единствено то е записано като язовир в кадастралните карти. Язовирната стена и преливниците са в други обособени парцели, които са записани като метод на трайно прилагане земеделска земя, мера, пасбище, разясни той.

16 пък са язовирите в община Раковски. Там желаят да трансферират на страната 13 от тях заради същата причина - нямат опция да ги стопанисват. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР