12-те години назад в Министерството на регионалното развитие и благоустройството

...
12-те години назад в Министерството на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

12 години политика без политики в МРРБ вижда служебният ресорен министър

" 12-те години обратно в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) съставляват политика без политики и говорене без планове. Това, което се случва и във ВиК бранша, и в пътищата, е едно и също ", съобщи пред БНР служебният районен министър арх. Иван Шишков.

Във връзка с довършителните работи по междусистемната газова връзка с Гърция, той изясни: " Интерконекторът работи с цялостния си потенциал, само че не е приключен като градеж. Ако не го бяхме разделили построяването му на стадии, към този миг нямаше да тече газ по интерконектора, или трябваше да си затворим очите и да въведем обекта в употреба, без да са приключени всички строителни работи.... Пътят към интерконектора би трябвало да бъде приключен, да се завършат и антиерозионните ограничения, с цел да бъде финализиран цялостният план. " Той увери, че довършителните действия не съставляват риск за работата на интерконектора.

По отношение на построяването на автомагистрала " Европа " и идното й свързване с Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " Иван Шишков съобщи, че " входът към България от Европа не е европейски ". Той уточни, че 150 метра от пътя сред граничния пункт и началото на автомагистралата не са включени в плана. " Трябваше да останат с по една лента, само че няма да остане. Започва в нищото и приключва в нищото. Очаквам да бъде импортиран план и да бъде утвърден с по две ленти в двете направления. Ще загубим финансиране от това, че се забавихме с Подробен устройствен план, който е от Сливница до София.... Документите са подготвени, само че седемте месеца не мога да ги върна. Тези седем месеца могат да ни костват загуба на европейски пари ", изтъкна регионалният министър.

И за Автомагистрала " Хемус " имаше доста говорене, само че нямаше планове, разяснява също той. " Както беше тръгнало строителството на " Хемус " - нямаше да доживеем да я забележим цяла.... Внасям в Министерски съвет текст за толерантност, който ще предложа на депутатите да бъде утвърден, с който да можем да регламентираме противозаконното строителство, което страната в границите на 2020-2021 година си е разрешила да строи ", означи Шишков.

Той сподели още, че в България за 12 години са издигнати към 20% от нужните автомагистрали, като се базира на разбор на Министерство на регионалното развитие.

" Всички питат има ли пари, а за споделям, че няма планове.... Политиците да помислят дали тунелът под Петрохан и Автомагистрала " Рила " да не бъдат дадени на концесия, с цел да има пари и за обществени действия, а освен за строителство на инфраструктурни обекти.... Всички автомагистрали, които би трябвало да се построят, а това са над 1000 км, би трябвало да помислим за кои от тях ще дадем пари от бюджета на страната и за кои би трябвало да го създадем по различен метод ", съобщи Иван Шишков. Той акцентира, че Европа ни дава все по-малко пари за автомагистрали. " Изпуснахме момента, тъй като нямахме планове ", добави районният министър.

Във връзка със зимното разчистване на пътищата той увери, че има пари и са подписани контракти, като посочи, че са извършени състезания и към този момент се дават 15% задатък на компаниите за закупуване на материали.

По отношение на безводието в Омуртаг Шишков уточни, че казусът е извънредно огромен.

" Когато няма обща политика, казусът се замита и когато се изостря, тогава всички стартират да приказват за него.... Трябва първо да се усъвършенства положението и по-късно да има световно решение. В България не се вземат решение проблемите световно, а постоянно по по-различен метод. Проблемите би трябвало да се извадят и да се направи ясна тактика за решаването им ", изясни той.

Програмата за саниране се чака да започва при започване на декември, заяви още районният министър Шишков.

Той предвижда също, че строителството на Национална детска болница ще стартира при започване на втората половина на 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР