12% от имащите право на глас в София са решили

...
12% от имащите право на глас в София са решили
Коментари Харесай

Екзакта: 12% от избирателите се колебаят за кого да гласуват, 9 % - дали изобщо да гласуват

12% от имащите право на глас в София са решили да гласоподават на локалния избор в неделя, само че още се двоумят за кого. Други 9% се се двоумят дали въобще да се включат в избора на кметове и съветници в столицата. Твърдо решилите да гласоподават за кмет на София и към този момент избрали за кого да дадат гласа си са 42 на 100.

Това демонстрират резултати от изследване измежду 700 пълнолетни столичани от всички 24 столични региона. Теренната работа е осъществена в интервала 19-24 октомври чрез директно полустандартизирано изявление посредством асортимент на респондентите по квота. Изследването е предоставено и финансирано от Екзакта Рисърч Груп и публикувано от Лидия Йорданова във фейсбук.

По-често твърдо решили да гласоподават за кмет и към този момент избрали за кого да дадат гласа си са хора на възраст над 30 години и изключително такива над 60 години, висшисти, респонденти със междинен и с по-висок стандарт на живот, разяснява тя.

Най-често са безапелационни, че няма да гласоподават за кмет на Столична община младежите на възраст под 30 години /близо половината от тях/. Балотажът е неминуем, а участниците в него ще станат ясни едвам на 29 октомври. Участниците в конкуренцията за попадане на балотажа, обаче, са известни. Това са Васил Терзиев, Антон Хекимян и Ваня Григорова.

От актуалното проучване е видно, че Григорова е неуместен конкурент при балотаж. Тя активизира сериозен периферен избор при балотаж и против двамата си съперници. Друг е въпросът до каква степен е евентуално нейното попадане на балотажа.

Хекимян влезе в дейна акция доста по-късно и по тази причина е предстоящо точно в крайната фаза на акцията той да набира скорост.

Терзиев овреме бе апетитен като любимец и без подозрение той поставя старания да резервира резултата си и имиджа си на сигурен участник на балотажа.

Ваня Григорова се съобщи по един категоричен метод и откри място измежду водещите трима претенденти за кметския стол на столицата. Дали ще си подсигурява присъединяване в балотажа е въпрос, който няма еднопосочен отговор, доколкото държанието и говоренето й са възприемани най-вече прочувствено.

При балотаж сред Терзиев и Хекимян към 24 октомври резултатите биха били прекомерно близки, много под размера на статистическата неточност при сходни изследвания. А разгласяването им броени дни преди вота би могло да се пояснява като опит за подстрекателство от страна на Екзакта, което ще добави причини към зачестилите опити да се проблематизира информацията от предизборни социологически сондажи, разяснява Лидия Йорданова.

Това, което сигурно е значимо да се разяснява е, че 95% от гласоподавателите на ГЕРБ стоят зад своята номинация – А.Хекимян, до момента в който зад номинацията на Терзиев абсолютно застават при сходен балотаж 91% от последователите на ПП-ДБ.

При толкоз близки резултати е значимо да се каже и кой от двамата има по-голям електорален запас измежду гласоподавателите на другите обединения отвън ГЕРБ и ПП-ДБ. Това е Васил Терзиев.

При балотаж сред Терзиев и Ваня Григорова, разликата още веднъж е под размера на статистическата неточност. При сходен балотаж една пета от гласоподавателите на ГЕРБ биха подкрепили претендента на ПП-ДБ, а последователите на Възраждане и на Има Такъв Народ изрично биха предпочели да застанат зад Ваня Григорова.

При балотаж сред Антон Хекимян и Ваня Григорова разликата сред двамата се мери с десети от %. Подобен балотаж мощно активизира последователите на Григорова и против този конкурент тя би могла да извади по-силен периферен избор, в сравнение с против Терзиев.

При тестван от нас предполагаем балотаж сред Антон Хекимян и Вили Лилков, резултатът е в съответствие близо 3:1 в интерес на Хекимян. 88% от гласоподавателите на ГЕРБ биха дали своят вот за Хекимян при сходен предполагаем балотаж, а 7% - за Вили Лилков.

14% от последователите на ПП-ДБ при сходен балотаж биха избрали да поддържат Лилков. Лилков би имал по-голяма поддръжка от Хекимян и измежду последователите на Българска социалистическа партия и на Възраждане.

Важно е да се знае, че сходен балотаж не съставлява интерес за 72% от жителите на общината, които декларират, че няма да гласоподават.

При предполагаем балотаж сред Васил Терзиев – Вили Лилков формалният претендент на ПП-ДБ би имал двойно по-висок резултат от този на Вили Лилков /20%: 11%/. Лилков би получил по-голяма поддръжка спрямо тази за Терзиев от страна на гласоподавателите на ГЕРБ, а Терзиев може да разчита на вота на 89% от гласоподавателите на ПП-ДБ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР