12 организации на хора с увреден слух искат официализиране на

...
12 организации на хора с увреден слух искат официализиране на
Коментари Харесай

12 организации на хора с увреден слух искат официализиране на жестовия език

12 организации на хора с повреден слух желаят официализиране на жестовия език. Това сподели Митко Якимов, ръководител на Фондация " Глухи без граници ", в изявление за предаването " Хоризонт до обед ".

Фондация " Глухи без граници " е реализатор на националното научно проучване на българския жестов език в следствие, на което са направени два продукта – речник на българския жестов език и научно изложение на граматиката на българския жестов език:

" Ние, глухите, показваме нашата мисъл посредством жестове във виртуалното пространство и разбираме безусловно всичко. Благодарим на МОН за това научно проучване, тъй като то оказва помощ за развиването на жестовия език, за неговите пътеки да доближи до повече хора. Основната цел е да бъде приет за публично посредством Конституцията, с цел да имаме равни права. Това е идната стъпка от задачата ни – формалното признание на жестовия език. До в този момент не е имало по какъв начин да бъде приет, тъй като не е потвърден като език. Сега с доказването, че съществува подобен език 12 организации за глухи сме внесли в Народното събрание нашето предпочитание за официализирането на жестовия език в България ".

" Основната ни цел е образованието на децата с повредено зрение и слух да бъде на жестов език, а също и вкарването му в всеобщите учебни заведения на децата, които желаят да го учат. Трябва повече хора да знаят този език, тъй като единственият метод ние да бъдем контактни с всички хора е, в случай че те знаят жестовия език ", акцентира той.

Вече са отпечатани 500 бройки на речника:

" Те са извънредно незадоволителни, тъй като има доста глухи хора. Целта на речника е да се наложи стандарт на жестовия език. За да може всички глухи да го знаят и да схващат всички думи. Затова този речник би трябвало да доближи до всеки един от тях. С този речник се уеднаквяват всички жестове в България ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР