12-километров астероид, паднал на полуостров Юкатан, е убил динозаврите през

...
12-километров астероид, паднал на полуостров Юкатан, е убил динозаврите през
Коментари Харесай

12-километров астероид убил динозаврите през пролетта

12-километров метеорит, паднал на полуостров Юкатан, е умъртвил динозаврите напролет, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Добре непокътнати фосили на риби, открити в Северна Дакота, дават информация за един от най-лошите дни в историята на Земята.

Данните, които насочват, че бедствието е било напролет, са разнообразни - годишни пръстени на растежа на някои кости, химически данни за съществуването на храна.

Пролетта е време на напредък и възпроизводство за доста организми. Този сезон е жизненоважен за оцеляването на типовете, акцентира съавторката на проучването Софи Санчес от университета на Упсала.

В южното полукълбо тогава е било есен - сезон, когато доста създания се приготвят за лишенията през зимата.

Предизвиканото от метеорита всеобщо изтребване е унищожило три-четвърти от типовете в края на интервала креда и по този начин са се появили условия за доминация на бозайниците, в това число и хората.

Учените са определили, че това се е случило напролет на фосилния обект, именуван депозит Танис, а и в северното полукълбо, в това число и на мястото, където е паднал метеоритът. Те са изследвали костите от три есетрови риби и три риби-гребла, умрели в период от 30 минути от рухването на метеорита на 3500 километра оттова.

Анализът демонстрира, че градушка от стъкло е блъснала мястото. В хрилете на рибите са намерили дребни сфери - стопен материал, изхвърлен от удара в космоса, който е кристализирал, преди да падне на земята. Фосилите от Танис също потвърждават, че голяма водна вълна е помела всички жители по пътя си. Сред живелите там динозаври е бил и Тиранозавър рекс.

Динозаврите са изчезнали, с изключение на наследилите ги птици, както и доста морски групи, в това число хищните влечуги, които са владеели моретата. Сред оживелите са рибите-гребла и есетрите.

Астероидът е издълбал кратер с ширина 180 км. Той е провокирал трусове, пожари, ударна вълна във въздуха, сеизмични талази на земята и големи талази във водните басейни. Такива талази с голямо количество седимент са достигнали обекта Танис 15 до 30 минути след рухването на метеорита и са погребали всичко живо. Бедствието не свършило през този ден. Издигналият се облак прахуляк провокирал климатична злополука, сходна на нуклеарна зима и блокирал слънчевата светлина с години. Това обрекло безчет типове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР