12-годишно момче в Източен Йерусалим запалва фитила на дълъг фойерверк,

...
12-годишно момче в Източен Йерусалим запалва фитила на дълъг фойерверк,
Коментари Харесай

Палестинско момче е застреляно, след като е запалило фойерверки. Защо случаят се разследва

12-годишно момче в Източен Йерусалим възпламенява фитила на дълъг фойерверк, който го подвига във въздуха, написа „ Асошиейтед прес “. След това, тъкмо преди да избухне и да освети нощното небе с алена светлина, то е простреляно в гърдите от израелската полиция и пада на земята.

Клип с последните мигове на Рами Халхули предходната седмица се популяризира в обществените мрежи от дни. Активисти за правата на индивида настояват, че той хвърля светлина върху вълната от палестинци – в това число десетки деца – които са били убити без съображение от израелските сили от 7 октомври насам. Семейството на Халхули твърди, че момчето е било улучено от патрон, изстрелян откъм наблюдателната кула на израелската полиция , която гледа към бежанския лагер Шуафат. Близките му настояват, че Халхули, брат му и четирима негови другари са запалили фойерверки, с цел да отпразнуват края на следващия ден от Рамазана – свещеният мюсюлмански месец, който се характеризира с пост от заран до вечер.

Израелската полиция твърди, че служителят на реда, който е създал изстрела, е работил съответно, базирайки се на наредбите, които разрешават да се стреля по човек, който насочва фойерверк към различен човек по животозастрашаващ метод. Израелското държавно управление съобщи, че стрелбата се проверява.

Али Халхули, бащата на момчето, е бил у дома, когато е чул изстрела, а по-късно синът му е извикал майка си. „ Когато се втурнах отсам, го видях да лежи по лице “ , споделя той.

Насилието в Източен Йерусалим и окупирания Западен бряг се е нараснало след 7 октомври, когато бойци на Хамас направиха изненадваща офанзива в Южен Израел и провокираха жестока война в линията Газа. По данни на палестинското министерство на опазването на здравето от този момент насам минимум 435 палестинци от Източен Йерусалим и Западния бряг са били убити от израелски огън. Много от тях са били убити при въоръжени конфликти , а други – поради мятане на камъни по бойците. Някои от тях наподобява не са представлявали забележима опасност.

Според израелската група за отбрана на правата на индивида B’Tselem към 100 от тези 435 смъртни случая са на деца под 18 години . В 60 от тези случаи групата твърди, че наподобява не е имало опрощение за потреблението на смъртоносна мощ. Това включва случаи, в които младежи или по-малки деца са хвърляли камъни или са взели участие в митинги. Сарит Михаели, представител на Б’Целем, съобщи:

„ Ясно е, че измежду израелските бойци и гранични служители на реда има настройка за потребление на спусъка, която визира и палестинските деца. “

„ Що се отнася до съответния случай в бежанския лагер Шуафат “ , продължава тя, „ едно малко дете не е представлявало никаква опасност за тежко въоръжения граничен служител на реда “ .

Халхули, най-малкият от седемте си братя и сестри, е бил убит към 20:00 ч. предишния вторник пред дома си на застлана с отпадъци алея, споделя татко му. Той се е намирал на към 60 метра от наблюдателната кула на израелската полиция. Видеозаписът на случая демонстрира, че Халхули насочва фойерверка почти в посока на наблюдателната кула, само че не непосредствено към нея. Полицията призна за стрелбата с съдбовен край същата вечер, като съобщи, че нейните сили са отвърнали на огъня, откакто фойерверките са били изстреляни по наблюдателната кула . През нощта на предишния понеделник и вторник палестински протестиращи от лагера са хвърляли коктейли „ Молотов “ и са изстрелвали фойерверки по израелските сили, заяви полицията.

Застанал на мястото, където е станала стрелбата, Ибрахим Халхули, 16-годишен родственик на убитото момче, показа, че в този момент всички заобикалят алеята .

„ Страхуваме се “ , признава той и погледна към наблюдателната кула.

Шуафат , където живеят към 60 000 палестинци, от дълго време е точка на напрежение . Това е безпаричен, гъсто обитаем квартал, в който липсват общински услуги, макар че попада в рамките на град Йерусалим. Това е единственият палестински бежански лагер в Йерусалим , а редица бойци, взели участие в набези против израелци, произлизат от този регион. Той е обособен от останалата част на Йерусалим с контролно-пропускателен пункт със мощен личен състав и израелските сили постоянно нахлуват в лагера, с цел да арестуват обвинени бойци.

След стрелбата Али Халхули споделя, че другите му синове са занесли тялото в медицински център в Шуафат, където личният състав го е оповестил за мъртъв. В отчаянието си фамилията намерило кола за спешна помощ, която да го транспортира до болница „ Хадаса “, едно от най-големите медицински заведения в Израел, където лекарите споделили, че патронът е улучил сърцето му.

„ Момчето е мъртво, докарахте го мъртво “ , спомня си Али Халхули думите на лекаря. Скоро по-късно в отделението дошъл полицейски чиновник, който споделил, че би трябвало да трансферират тялото в израелски институт по правосъдна медицина за аутопсия.

61-годишният Али Халхули споделя, че е бил оставен в неопределеност в продължение на дни, като три пъти се е свързвал с разнообразни полицейски чиновници, всеки от които му е казвал, че трупът на сина му скоро ще бъде върнат. В един от случаите му е казано, че би трябвало да ограничи погребението до по-малко от 40 души или ще бъде санкциониран . Погребенията на убити палестинци постоянно прерастват в насилствени митинги . В последна сметка тялото е било върнато на фамилията през нощта против неделя и заровено на идната заран, обобщава мъжът.

Махаш, органът на израелското министерство на правораздаването, който проверява държанието на полицията, съобщи пред „ Асошиейтед прес “, че следствието на служителя на реда, прострелял момчето , продължава. Дежурните служители на реда и бойци рядко са преследвани за убийства на палестинци . По данни на израелската група за отбрана на правата на индивида „ Йеш Дин “ през 2021 година за финален път е повдигнато обвиняване в ликвидиране на служител на реда, който прострелял невъоръжен палестинец-аутист в Стария град на Йерусалим. По-късно офицерът е бил оневинен през 2023 година, се споделя в известието.

В деня след гибелта на Рами Халхули един провокативен почитан израелски чиновник, който управлява полицията, разгласи, че офицерът, който го е прострелял, би трябвало да бъде окуражителен, а не разследван. Итамар Бен Гвир, ултранационалистическият министър на националната сигурност, също назова момчето терорист, без да показа никакви доказателства. явно обиден от забележката, Али Халхули се възмути:

„ 12-годишно момче е терорист? “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР