12 години Катар се опитваше да оправдае с огромни инвестиции

...
12 години Катар се опитваше да оправдае с огромни инвестиции
Коментари Харесай

Абсурдите на Мондиал 2022 - празни трибуни и данък върху гр...

12 години Катар се опитваше да оправдае с големи вложения едно от най-спорните и необясними решения на ФИФА - " купеното " домакинство на Световното състезание в страна, която в никакъв случай не е имала особенo висока футболна просвета.

Откриващият мач на най-важното събитие на годината за спорта обаче сподели картина, която ФИФА мъчно може да преглътне.

Еквадор съумя да победи Катар с 2:0 , само че още преди съдията да постави завършек на дуела, множеството от почитателите на домакините към този момент бяха напуснали стадиона, който се намира на 50 км разстояние от Доха.

Правителството на Катар е вложило към 10 милиарда $ за подготовката на шампионата, а церемонията по откриването изглеждаше впечатляващо.

Още на 70-тата минута от мача трибуните започваха да се опразват. При последния съдийски сигнал единствено 1/3 от местата бяха заети и то - главно в бранша на еквадорците, които честваха успеха си.

Катар се оказа първата държава-домакин на Световно състезание по футбол, която губи тържествения първи мач - и в това няма нищо необяснимо.

Гостите от Еквадор също можеше да не стигнат до присъединяване, откакто се оказа, че един от играчите им (гражданин на Колумбия) е фалшифицирал паспорта си, с цел да може да се включи в отбора.

За 51 години националният им тим в никакъв случай не се е класирал на мондиал, а качеството на играта им на 20 ноември подсказва, че Катар няма шансове да продължи отвън групата си.

Следващият им противник ще е първенецът от африканската Купа на нациите Сенегал, а по-късно следва мач с Нидерландия - страна от Топ 10 на най-големите футболни сили във ФИФА.

Организацията за почитателите и публицистите в първия ден също не може да се похвали с триумф.

Катар активизира голям брой от служители на реда, които би трябвало да наблюдават за реда и да дават инструкции на посетителите на стадиона. Докато сигурността на церемонията е обезпечена на високо равнище, същото не може да се каже за ориентирането на задграничните гости в Ал Байт.

До стадиона може да се стигне единствено с автомобил, а пътищата се оказват блокирани от изключителния трафик.

Междувременно в Доха полицията се принуждава да затвори достъпа до парка Ал Бида поради голямо скупчване на почитатели, които желаят да гледат мача навън (на място, където бирата въпреки всичко е позволена).

Гледките от стадиона се трансформират в знак на всички парадокси на това Световно състезание, разяснява Spiegel.



Особено за президента на ФИФА Джани Инфантино, който пази до последно противоречивото решение за семейството, потвърждавайки, че това ще е най-хубавият Мондиал на всички времена.
Абсурдите започнаха още преди началото на Мондиал 2022
Абсурдите към идното Световно състезание в Катар започнаха преди старта му и не престават с актуализирането на цените, които почитателите ще би трябвало да платят по време на Мондиала. От месеци измежду най-големите терзания на почитателите беше какво ще се случва с алкохола в страната, където той не е неразрешен, само че законът разрешава да се употребява единствено на избрани места. Това ще са така наречен почитател зони, в които пристигналите поради Световното туристи ще могат да гледат и да употребяват бира, написа Expert.
Това обаче не се оказа по никакъв начин на ниска цена наслаждение, тъй като домакините вкараха в продажба б илети за въпросните почитател зони . Тоест никой няма да може умерено да влезе и да гледа мача, би трябвало да има билет. " Champions Sports Bar " в хотел Marriott в Доха към този момент дефинира цена от 1000 риала (около 270 евро) за достъп до гледане на полуфиналите и финала, с ваучер за 3 питиета, като почитателите ще могат да избират сред две марки бира и чаша вино. Мачовете от груповата фаза са по-евтини – 200 риала (около 50 евро), само че в случай че желаете да вземете повече питиета – всяка последваща ще ви коства по 100 евро. Какво съставлява данъкът върху прегрешението?
Цените на алкохола в Катар са измежду най-високите в света поради така наречен " налог върху прегрешението ". Това е данък, с който се таксуват със 100% артикули или услуги, които се смятат за нездравословни за обществото като тютюн, алкохол, енергийни и безалкохолни питиета с добавена захар и хазарт. Основната цел е да се понижи потреблението на нездравословни артикули и да се усилят държавните доходи.



Освен това съществени терзания провокира информацията, че без билет и място във почитател зоната или на самия стадион, почитателите може да не намерят къде да гледат мачовете, тъй като в Катар те ще бъдат предавани единствено по платени канали.
Солена санкция за препродажба или замяна на билети

 
Междувременно министерството на правораздаването на Катар излезе с публично известие, че всеки който " издава, продава, препродава или разменя " билети за мачове от идното международно състезание, без позволение от страна на FIFA, ще бъде санкциониран с 250 000 риала (над 67 000 евро). " Билети, които са трансферирани непозволено, не са годни и могат да бъдат анулирани когато и да е без предупреждение. Всеки опит за прекачване на билети е в нарушаване на Условията за потребление на пропуските и може да докара до цивилен и наказателни санкции и наказания ", гласи известието.

Уебсайтът прецизира, че в случай че фен е възпрепятстван да посети даден мач, той може да пусне билета си за препродажба в формалната платформа на международната платформа FIFA Ticketing.
 
 
Нощувки
Много от почитателите също по този начин няма да бъдат в хотели, а ще би трябвало да прекарат престоя си в така наречен Fan villages – контейнери в пустинята с закрепена цена от 200 евро на нощувка. Стотиците контейнери бяха сложени в пустинята поради големия дефицит на леглова база в страната.

 

И все пак доста от страните участници оповестяват, че стотици почитатели са отменили пътуванията си поради много скъпия престой в Катар и хаоса към най-странното Световно състезание въобще.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР