12 До момента в завода в Ямбол работят 3400 души.

...
12 До момента в завода в Ямбол работят 3400 души.
Коментари Харесай

"Язаки" - Ямбол, насочва 30% от производството си към е-автомобили

12
До момента в завода в Ямбол работят 3400 души.

[Язаки България] 12 [Язаки България] Още по тематиката
Намери си бъдеще

Сливен и Ямбол търсят развиване като част от новата икономическа зона на линията " Тракия "
31 авг 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

" Язаки " - Ямбол, ориентира 30% от производството си към кабелни системи за електрически коли. Този % ще бъде доближат още през идната година, защото част от плановете са към момента в подготвителната си фаза, заяви за " Капитал " заместник-управителят на " Язаки България " Владимир Седларски.

Всички автомобилостроители в света имат за приоритет плановете си за електрически коли. Почти няма производител, който досега да не е стартирал модел с електрическо задвижване, споделят от управлението на " Язаки ". Тази наклонност кара японската компания да се ориентира към новото произвеждане. Предприятието в Ямбол има няколко извоювани плана за електрически коли на разнообразни производители – " Фиат ", " Ягуар ", " Форд Транзит ", " Форд Ризър " и " Скания ".

През тази година ямболското дружество започва всеобщото произвеждане по 3 плана – произвеждане на високоволтови съоръжения, на кабелни съоръжения за " Скания ", както и за " Ягуар Лендроувър ". Проектът за " Ягуар " ще бъде трансфериран в Ямбол от завода на " Язаки " в Португалия, където към този момент е минал подготвителната си фаза.

Производство

До момента в завода в Ямбол работят 3400 души, а в завода в Сливен – 1500. Сливенското дружество е напълно насочено към производството на кабелно съоръжение за " Форд Транзит ", като цялата продукция отпътува за Турция. В Ямбол се създават електрически кабелни съоръжения за " Рено Туинго ", " Смарт ", " Рено Меган " и част от оборудването за " Форд Транзит ". От тази година в Ямбол започва и план за камионите на DHL, които ще бъдат електрически.

От " Язаки " - Ямбол, оповестяват, че няма да вършат преустрояване по отношение на новите си планове. Компанията обаче ще трансферира част от продуктите, които създава в предприятието на групата в Мароко. На мястото на старите си планове тя ще започва в Ямбол производството на високоволтови съоръжения.

" Преориентираме се, тъй като се стремим да бъдем в крайник с трендовете на автомобилния пазар. Допреди години не се говореше въобще за електрически коли, нямаше зарядни станции, а в този момент има страни, които стопират моторите с вътрешно горене и се ориентират напълно към електрически мотори. Особено напред в тази посока са скандинавските страни ", споделя Владимир Седларски. В Швеция да вземем за пример всеки паркинг разполага с няколко зарядни станции за електрически коли. Норвегия планува от 2025 година да не внася мотори с вътрешно горене и всички коли да бъдат електрически. В тази посока върви и Германия, която от ден на ден мисли за възбрана на дизеловите коли.

Новият цех в Димитровград

До момента в новия цех на " Язаки " в Димитровград, който стартира работа през есента на предходната година, работят 1700 души. До края на идната година планираме да наемем още 1300 и да достигнем оптималния очакван потенциал от 3000 души, споделя шефът на предприятието на групата в Димитровград Максим Заклецкий. Заводът беше издигнат за 1 година, като инвестицията в него е в размер на 50 млн. евро. Той е построен върху повърхност от 64 хиляди кв.м, като застроената му повърхност е 30 хиляди кв.м, а индустриалните площи - 19 хиляди кв.м. Нарежда се измежду най-големите фабрики на компанията в Европа.

В него за пръв път в европейската група предприятия се създават кабелни съоръжения за коли на " Мерцедес ". " Успешно стартирахме първия си план и в този момент работим по втория ", споделя Заклецкий. Според него най-голямото предизвикателство пред управлението е наемането на хора. Този пазар радикално се промени за миналите 3 години, когато взехме капиталовото си решение, признават от управлението. Наетите хора в Димитровград пътуват от околните градове от разстояние най-вече 60 км. Резултати
" Язаки България " реализира през предходната година най-високите си резултати от стъпването на групата в България през 2017 година Ръстът на производството е 50%, а облагата на " Язаки България " е 5 млн. лв.. Ръстът се дължи на възходящия тренд на произвеждане на коли по света, споделят от управлението на компанията. 85% от продажбите на " Язаки България " са в Европа, а останалите – в Русия и Азия. Очакванията на управлението за тази година са за нарастване на поръчките с от 6 до 8%. Част от нарастването идва от настоящия клиент на компанията – " Форд ", а останалите от производството на високоволтови съоръжения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР