12 © Цветелина Белутова 12 © Цветелина Белутова Варна има

...
12 © Цветелина Белутова 12 © Цветелина Белутова Варна има
Коментари Харесай

Булевард, дупка, стадион

12 © Цветелина Белутова 12 © Цветелина Белутова Варна има проблем с дъждовете и това не е загадка. Канализацията на града не работи изключително добре. Но един различен проливен дъжд - златен, също се оказа проблематичен. През последните няколко години Варна получи от столицата над 200 млн. лева за няколко плана. С тях тя трябваше да изплува, да реши проблеми на изоставената си инфраструктура, да притегли вниманието на вложителите.

Но няколко месеца преди следващите избори за локална власт над града продължава да тегне стигмата на " черна дупка ", в която потъват всички положителни планове, очаквания и оптимизъм.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Елипси и наклони Тепърва ще се наливат спомагателни 32 млн. лева във втори стадий на същия план.Въпреки изхарчените над 200 млн. лева единствено за четири плана Морската столица скоро няма " да догони Бургас ", както заръча министър председателят Борисов.
За реконструкцията на бул. " Васил Левски ", сравнявана от самия Иван Портних със строителството на втори Аспарухов мост, през есента на 2017 година държавното управление отпусна 80.5 млн. лева За какво тъкмо трябваше да бъдат изхарчени те по този начин и не стана ясно, тъй като нещо като план на бъдещата градска автомагистрала беше показан едвам няколко месеца по-късно. При това начертан върху екранни фотоси на няколко кадастрални карти. Проверка, разпоредена от Варненската окръжна прокуратура след многочислени медийни изявления и сигнали от неправителствени организации, сподели, че цели сектори от трасето на бул. " Васил Левски " са били построени нелегално – без строителни позволения. Трагикомичните резултати от всичко това съпътстват реализацията на плана и до този миг.

Най-напред напролет на 2018 от локалния футболен клуб " Спартак " оповестиха, че поради строителството на булеварда е почнал ремонт на част от трибуните на стадиона им. На мястото (макар и в почивен ден) незабавно се озоваха кметът на града Иван Портних и ръководителят на общинския съвет Тодор Балабанов. Първият даде обещание, а вторият удостовери, че " нито една седалка " от оборудването няма да пострада. Само няколко дни по-късно се случи тъкмо противоположното – новото трасе на булеварда отнесе освен седалки, а част от целия северен бранш на стадиона. Това стана единствено няколко месеца откакто министър председателят бе наредил на спортния министър Красен Кралев да обезпечи 1 млн. лева за ремонт на спортната база.

Пак през предходната пролет се оказа, че сумата 25 млн. лева, планувана за отчуждителни процедури по плана, ще се окаже незадоволителна поради близо 50 каузи, заведени от жители във Варненския административен съд. Решенията по всички тях бяха поучително еднотипни – завишаване на препоръчаните компенсации минимум двойно.

Най-куриозният от всички сходни случаи бе този, при който компенсацията за терен, очакван за градеж на рампа към автомагистрала " Хемус ", бе оспорена в съда от притежателите му, след което със своя заповед кметът на града подвигна цената му близо 200 пъти без забележими учредения за това. В месеците сред правосъдното решение и кметския автограф парцелът беше сменил притежателя си.

Финалната комедия към " втория Аспарухов мост " се развихри в самия завършек на април. Тогава от Камарата на архитектите в България оповестиха, че поради планирането и осъществяването на плана " на парче " едно от трите двуетажни кръстовища по трасето на булеварда е построено под надолнище и вместо кръгла формата му се е оказала елипсовидна. Това го прави мъчно преодолимо и рисково за водачите. На всичко от горната страна поради работата " на инженеринг " планът е противен и лишен от архитектурна стойност.

Но вместо да тушира непоправимия гаф, спешният пиар на локалната конструкция на ГЕРБ прозвуча като анекдот. В обява в профила си във фейсбук общинският консултант Марица Гърдева показа, че при придвижване по 3-километровото трасе на новия бул. колата й почнала да харчи с 1.6 л по-малко бензин на 100 км.

Този оптимизъм обаче се оказа прекомерно несвоевременен. В последните дни на май пролетният дъжд, който падна над града, срути на първо време част от двуетажно кръстовище по булеварда, а два дни по-късно и голямо количество неукрепена земна маса затрупа едно от пътните му платна.

Дупка за спомен

В края на предходната година варненската администрация разгласи, че е превела на пловдивския предприемач Георги Гергов 43.2 млн. лева за 100% от сдружението му " Централен повсеместен магазин Варна ". Парите бяха обезпечени от националния бюджет по предписание на премиера Борисов, а против това Варна действително получи ров от към 3 дка на централния бул. " Княз Борис I ". Там в края на 80-те години на предишния век трябваше да се появи " варненски ЦУМ ". Според новия общ организационен проект обаче в изкопа не може да се построи съвсем нищо.

Сделката за така наречен дупка бе утвърдена от съветниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че след съпротивата на Българска социалистическа партия (в която членува самият Гергов) и десни обединения без каквато и да е аргументация държавното управление реши да обезпечи парите. Така всички данъкоплатци в България заплатиха на Гергов за неизползваемия, само че в подмяна на това безценен терен.

Според основния проектант на Варна Виктор Бузев " дупката " би трябвало да се трансформира в площад с монумент на братята Кирил и Методий и техните възпитаници, който да увенчае под земята паркинг на четири равнища. Но най-странното е, че шест месеца след заплащането за " придобивката " Варна към момента не е влезнала във притежание на сдружението " Централен повсеместен магазин Варна ". Справка в Търговския указател демонстрира, че към началото на май то продължава да бъде ръководено от синовете на Георги Гергов – Тодор и Цветомир.

Упражнения на терен

Преди месец министърът на младежта и спорта Красен Кралев разгласи, че страната може да влага в злощастното строителство на нов градски стадион във Варна, което продължава към този момент 10 години. Поводът е концепцията за възможна взаимна кандидатура на България, Гърция, Румъния и Сърбия за домакинство на европейско състезание по футбол. Според Кралев с изключение на за дотъкмяване на оборудването държавното финансиране ще послужи и за увеличение на потенциала на стадиона от плануваните 23 хиляди места на 30 хиляди Изявлението му породи иронични мнения, че откакто " влага " в " дупката " на Георги Гергов, страната се кани да направи същото и с тази, изкопана от частното сдружение " Спортен комплекс Варна ".

То беше учредено през 2007 година като съдружничество на локалната администрация с " Химимпорт " и в него бяха апортирани 136 дка общински терени, оценени на едвам 12 млн. лева През 2015 година " Спортен комплекс Варна " продаде единствено 14.5 дка от тях за 18.3 млн. лева Втори парцел беше продаден през 2017 година, с цел да бъдат покрити отговорности към изпълнителя на строителните работи – сдружението " Планекс холдинг ". След всички направени разноски бъдещият стадион има единствено една естрада на недодялан градеж, а съгласно Димитър Карбов, представител на Общинския съвет в общото заседание на акционерите в компанията, издигнатото до този миг е на стойност 50 млн. лева Документи, потвърждаващи това, не са показани и до този миг, а за дотъкмяване на останалите строителни действия съгласно Карбов били нужни още 20 млн. лева При това единствено за 23 хиляди места.

Това значи, че при изчезнали планове за това какъв брой и на каква цена е издигнато досега концепцията на спортния министър за държавна инвестиция в довършването на стадиона и прибавяне на още 7 хиляди места по трибуните му фактически може да се окаже " инвестиция " в следващата варненска " дупка ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР