12 990 секции ще бъдат разкрити на предстоящия вот 2

...
12 990 секции ще бъдат разкрити на предстоящия вот 2
Коментари Харесай

ЦИК сигнализирала главния прокурор за проверка на машините за гласуване

12 990 секции ще бъдат разкрити на идния избор 2 в 1 на 14 ноември. Това заяви представителят на ЦИК Росица Матева по време на постоянния брифинг за подготовката и организацията на изборите на 14 ноември.

5067 са записаните претенденти за парламентарните избори. За съпоставяне, те са били 5949 на 4 април и 5079 на 11 юли. От тях дами са 1515, мъже 3052, а от всички регистрирани 1237 са допълнително от един регион. 23 двойки са регистрирани за президент и вицепрезидент, в тях са 18 дами и 28 мъже. 4 дами и 19 мъже са претенденти за президент. 4029 са записаните наблюдаващи, като тази цифра следва да бъде обновена.

Изборите ще наблюдават 4 социологически организации с 1127 анкетьори.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/240224131432615
ЦИК е алармирала основния прокурор за инспекция на всички дейности дали има внасяне на машини на територията на страната, съобщи още Матева.

Тя отговори и на въпрос със абсурда за съществуването на нови 199 машини за изборите.

" Ако в част от тях се съдържат тези 150 машини, за които стана ясно, че са в склад на Летище София - за тях ЦИК разбра от кореспонденция на СГП. Ние не знаем по кое време са импортирани, от кого и защо ", съобщи Матева.

Между ЦИК и " Сиела Норма " няма проблем, акцентира Матева по отношение на връзките с компанията, отговаряща за машините.

" 12 837 са машините, благосъстоятелност на ЦИК и на страната. Има задоволително устройства и в запас при възможен нов избор за президент и вицепрезидент, които ще бъдат изпратени в чужбина, защото няма софтуерно време старите да бъдат върнати ", изясни Цветозар Томов от ЦИК.

Не съществува практическа опция машините, предопределени за гласоподаване на изборите в неделя, с някакви други нерегистрирани устройства, акцентира той. Има цялостна сигурност, че никакви импортирани машини или нещо сходно на машини за гласоподаване, могат да повлияят на изборния развой. Всичко е пушилка в това отношение. Проблемът е, че се основава едно напрежение и съмнение в хората към машините за гласоподаване, изясни Томов.

" ЦИК в никакъв случай не е давала позволение в изборния ден да бъдат заменяни машини и в този момент няма такова желание ", безапелационна е Матева.

" Няма метод машината да бъде сменена с друга, защото би трябвало да бъде сменен софтуера и да бъдат конфигурирани смарт карти ", изясни тя.

" Всички ограничения, които са нужни, с цел да сме сигурни, че машинният избор регистрира вярно гласа на хората и не се злоупотребява, са подхванати ", добави Цветозар Томов.

От ЦИК към този момент са изпратили писма до Министерство на вътрешните работи и ДАНС машините за изборите да бъдат сложени под защита във всички хранилища, в които се съхраняват.

За вота в чужбина ще бъдат изпращани нови машини при положение на втори тур на президентските избори поради липса на техническо време за пренастройване на наличните там устройства. Ако въпреки всичко възникне случай на неспособност на изпращане на машина, ще се премине към гласоподаване с хартиена бюлетина, обясниха от ЦИК.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР