12.5 % от българите страдат от бъбреци. Мъжете са по-уязвими

...
12.5 % от българите страдат от бъбреци. Мъжете са по-уязвими
Коментари Харесай

Доц. Светла Стайкова: Всеки осми българин страда от бъбречно заболяване

12.5 % от българите страдат от бъбреци. Мъжете са по-уязвими от болесттите на бъбреците, само че при хроничните бъбречни болести процентът на потвърдено болните при двата пола е съвсем идентичен. Това съобщи за Дарик доцент доктор Светла Стайкова, шеф на Клиниката по нефрология и диализа към Университетска болница „ Света Марина ” във Варна.

При отоци по крайниците пациентите постоянно се насочват към кардиолози, тъй като се счита, че е поради сърдечни проблеми. Това обаче от време на време значи проблем с бъбреците. Сред останалите алармиращи признаци са пенеща се или тъмна урина, обриви по лицето и крайниците.

Грипната вълна годишно води до обостряне на хроничните бъбречни болести, изключително в първите месеци на годината. Предимно напролет се задействат хроничните бъбречни болести.

Болните от диабет са предразположени към бъбречни болести. Пациентите с потвърден диабет, изключително при втори вид, наложително би трябвало да потърсят нефролог след петата година.

Ако болестта на бъбреците бъде навреме открито, се подсигурява удължение и опазване на бъбречната функционалност за по-дълго време, изясни нефрологът.

200 пациенти, измежду които и 33-ма трансплантирани, употребяват най-големия център за хемодиализа в болница „ Света Марина ”, който е най-големият в страната.

От 2004 година в Клиниката по нефрология и диализа се наблюдават годишно към 240 планови пациенти с интензивно бъбречно заболяване. За всеки един от тях се води самостоятелен актив с проучвания и здравна история, което обезпечава доста бърз разбор на настоящото им положение.

„ Регистърът е доста потребен и доста ни оказва помощ, тъй като разрешава създаване на индивидуализиран метод за всеки пациент ”, изясни нефрологът.

Самолечението при " задържане на течности в организма " доста постоянно е неверно, означи доцент Стайкова. Тя прикани пациентите да не стартират самолечение за дехидратация. Медикаментите би трябвало да бъдат доста точно прилагани, така всеки пациент реагира по друг метод. Освен това в композиция с някои добавки се получават реакции, водещи до неподходящи последствия.

Срещу задържането на вода, изключително при дамите, може да се употребяват натурални български билки като липов цвят, мечо грозде, листа от бреза, дръшки от череши и жълт кантарион. Те могат да се използват без терзание като леден чай, подготвен от цветовете на билките.

Специалистът предлага понижаване на солта в ежедневната приложимост при бъбречно заболели: „ Когато солта се приема дозирана, без значение дали хималайска или българска, тя е постоянно потребна и няма да докара до нарушавания, освен в бъбречната функционалност, само че и на други органи ”.

На 14 март е Световният бъбречен ден, а клиниката по нефрология към УМБАЛ " Св. Марина " ще го означи с безвъзмездни прегледи. Записванията са на тел. 052 978 287 и 052 978 662. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР