12 000 младежи от ЕС ще пътуват безплатно из Европа

...
12 000 младежи от ЕС ще пътуват безплатно из Европа
Коментари Харесай

12 000 младежи от ЕС ще пътуват безплатно из Европа през 2019 г.

12 000 младежи от Европейски Съюз ще пътуват гратис из Европа през 2019 година

Европейската комисия дава начало на нова конкуренция в границите на самодейността DiscoverEU . От през днешния ден (12:00 ч. централноевропейско време) до вторник, 11 декември (12:00 ч. централноевропейско време), младежите на възраст 18 години могат да аплайват за карта за пътешестване , с която да опознаят Европа през идващото лято.

 Брюксел дава късмет на 5-7 хиляди възпитаници да посетят европейски страни
Брюксел дава късмет на 5-7 хиляди възпитаници да посетят европейски страни

Комисията ще отдели 2,5 милиона евро от бюджета на " Еразъм+ "

Това е вторият кръг в самодейността, откакто 15 000 младежи получиха опция да пътуват в цяла Европа сред юли и октомври 2018 година в границите на първия сполучлив кръг. Много от тях участваха в деянията, проведени по време на Европейската година на културното завещание.

Всеки жител на Европейски Съюз, роден сред 1 януари 2000 година и 31 декември 2000 година , ще може да кандидатства в сегашния кръг. Победителите могат да пътуват сред 15 април и 31 октомври 2019 година в продължение на от 1 до 30 дни.

Европейската комисия приканва изключително младежите, които имат специфични потребности или са изправени пред обществени провокации, да аплайват. Комисията ще даде информация и препоръки за лицата със специфични потребности и ще покрие разноските за специфична помощ ( например за компаньон или за куче лидер за участници с повредено зрение ).

Желаещите да вземат участие могат да аплайват на Европейския юношески портал, където ще би трябвало да се записват и да споделят своите проекти за пътешестване. Кандидатите ще бъдат подбрани въз основа на викторина от пет въпроса с избор сред няколко отговора, свързани с европейската просвета и разнообразие, самодейностите на Европейски Съюз за младежта, идните избори за Европейски парламент, и спомагателен въпрос по тематика, обвързвана с втория кръг.

Победителите в състезанието могат да пътуват независимо или в група от най-много 5 души (всички на 18 години). Като общо предписание те ще пътуват с трен. За да може обаче да се подсигурява необятен достъп из целия континент, участниците могат да употребяват различни типове превоз, като да вземем за пример рейсове, фериботи или по изключение самолети, когато е нужно. Така младежите, които живеят в отдалечени региони или острови, които са част от Европейски Съюз, също ще имат опция да вземат участие.

За всяка страна от Европейски Съюз са заделени избран брой карти за пътешестване въз основа на каузи на нейното население от общото население на Европейския съюз.

Инициативата DiscoverEU започва през юни 2018 година с бюджет от 12 милиона евро. Досега повече от 15 000 младежи получиха опция да пътуват из Европа с помощта на нея. Целта е да се основат нови благоприятни условия за тях да опознават богатото културно завещание на континента, да се срещат с други хора, да се учат от други култури и да почувстват какво значи да бъдеш европеец.

Коментарите от страна на участниците са позитивни. За мнозина това е първият път, когато пътуват без своите родители или други възрастни лица, като болшинството от тях показват, че този опит им е разрешил да станат по-независими. Те споделят също, че опитът в границите на DiscoverEU им е разрешил да схванат по-добре другите култури и европейската история. Освен това те считат, че чуждоезиковите им умения също са се подобрили. Две трети от участниците декларират, че е нямало да могат да покрият разноските за картата за пътешестване без помощ по DiscoverEU.

Европейската комисия предложи за самодейността DiscoverEU да бъдат заделени 700 млн. евро по бъдещата стратегия Еразъм в границите на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз (2021 — 2027 г.). Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с това предложение, още 1,5 милиона 18-годишни младежи ще могат да пътуват сред 2021 и 2027 година

Информация ще намерите на Европейския юношески портал, както и на страниците на Европейската юноша във Фейсбук и Twitter.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР