11 училища от различни райони на страната участват в създаването

...
11 училища от различни райони на страната участват в създаването
Коментари Харесай

Ученически проекти: Лаборатория за иновации въвежда уникални идеи в образованието

11 учебни заведения от разнообразни региони на страната вземат участие в основаването на лаборатория за нововъведения по предприемачество и финансова просветеност, оповестиха от Министерството на образованието. Тя бе открита в 108. Средно учебно заведение „ Никола Беловеждов “ в София от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той уточни, че тази година се основават пет такива лаборатории по националната стратегия „ Иновации в деяние “ на МОН.

В лабораторията по предприемачество и финансова просветеност екипи от учители и възпитаници от обособените учебни заведения, създали и внедрили разнообразни нововъведения, както и външни специалисти и представители на академичната общественост, ще обменят опит и генерират хрумвания в продължение на три дни. След това те ще изготвят общ краен артикул под формата на управление и методически инструкции, тъй че създадените от тях нововъведения да могат да се употребяват и от други учебни заведения.

„ Предприемачеството и финансовата просветеност са значима част от уменията и основните компетентности за актуалните младежи “ , уточни министър Цоков. По думите му те ще би трябвало освен да умеят да вършат съответни неща , само че и доста бързо да се приспособяват към изменящата се среда.

„ Предприемаческите умения са тези, които ще дадат опция на днешните възпитаници в бъдеще да упражняват разнообразни специалности, да развиват своите лидерски умения и компетентности, тъй че да могат да се оправят с всяка обстановка в живота, а дружно с това и да работят в екип “ , уточни министър Цоков.

Той уточни, че лабораториите за нововъведения освен основават съответен артикул, значим за просветителната ни система, само че и дават опция за създаване на професионално-учебни общности . Те сплотяват съидейници от разнообразни просветителни институции.

„ По този метод могат да се основават мрежи от учебни заведения “, акцентира проф. Цоков. Той уточни, че идната стратегия, която се приготвя, се планува да бъде повишен броят на тези лаборатории. „ Смисълът на тази стратегия е повече учебни заведения в България освен да вкарват и реализират новаторски планове, само че и да развиват културата на нововъведенията, на отвореност към новостите и опциите за развиване “ , сподели още министър Цоков.

При откриването на лабораторията за предприемачество и финансова просветеност възпитаници показаха планове на свои образователни компании и артикули, създадени от тях самите. Сред тях имаше фалшификация от 13 билки без добавена сол и консерванти, козметични артикули, направени единствено от естествени материали, както и настолна игра от биоразградими материали.

Учениците показаха и автентичен артикул – опаковка от разграждаща се пластмаса, която има в себе си семена. Така, когато се изхвърли, тя не замърсява природата, а се разгражда и даже по-късно изникват растения. Ученическа компания показа и услуга – платформа за споделено пътешестване с електрически коли .

Освен домакините от 108. Средно учебно заведение „ Никола Беловеждов “, в лабораторията по предприемачество и финансова просветеност участваха и Националната финансово-стопанска гимназия-София, СУ „ Йордан Йовков “-Кърджали, ЕГ „ Проф. доктор Асен Златаров “-Хасково, Професионалната гимназия в Кубрат, СУ „ Черноризец Храбър “- Пловдив, СУ „ Козма Тричков “-Враца, СУ “ Св. Св Кирил и Методий “-Карнобат, СУ „ Екзарх Антим I “-Казанлък и две варненски учебни заведения – Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „ Академик Благовест Сендов “ и Частно главно учебно заведение „ Феникс 2020 “.

На откриването на лабораторията участваха началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и ръководителят на Постоянната комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в Столичния общински съвет Мирослав Боршош.

Първата учебна лаборатория за нововъведения беше открита в края на февруари в Обединено учебно заведение Неофит Рилски “ в село Дерманци, община Луковит. В нея новаторски учебни заведения работиха на тематика „ Образователна интеграция и гражданско обучение “. Предстои да бъдат построени още 3 лаборатории в направленията: „ Екология и зелена сила “, „ Проектно основано образование и интегрирано познание “ и „ Позитивно обучение и личностно развиване “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР