11 секции не бяха включени в данните на ЦИК при

...
11 секции не бяха включени в данните на ЦИК при
Коментари Харесай

Член на обществения съвет към ЦИК: Не е за вярване какви са ги вършили членовете на СИК

11 секции не бяха включени в данните на ЦИК при сякаш 100% обработени протоколи. Наложи се Централната изборна комисия да прави промени на финалните резултати от изборите.

" В мен се основава чувството, че съм учил по-различна математика. Имахме наблюдателска задача и доста непоколебим надзор, не мога да си показва по какъв начин може да изгубиш 11 секции. Всички проблеми, за които предупреждавахме преди изборите, се случиха. Поне ще забележим фактически какви са проблемите тук-там. В Пловдив има 90% сбъркани протоколи. Първото е изтощеност. Лоша организация на дейностите, неприятна подготовка. Даже отпадна един дребен тласък от 40 лв. за човек, който е посетил образование ", коментира Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК пред Bulgaria ON AIR.

Той настоя, че няма обитаемо място у нас, където да няма почтени и доброжелателни хора. " Повечето хора желаят да си правят работата и това кара някои хора да правят нередности. Другото е неведение. До няколко ареста в изборния ден доведоха наши сигнали за следен избор ", сподели още Цицелков в предаването  " Денят ON AIR "  и даде фрапиращи образци:

Много постоянно член на СИК подписва заявления, ескортира хора, седи на място, от което вижда по какъв начин се гласоподава. Изпратихме двама представители, всеки знае кои са, не са скрити шпиони. Имаше случаи, в които се споделяше с кой номер да се гласоподава. Пред очите на наблюдаващите. Хора се пробват да гласоподават с няколко персонални карти на свои близки. Неакредитирани хора влизат вътре в тъмните стаички и боравят с материалите - най-нагло и пред цялата комисия.

По думите на Цицелков е очевидно, че има килнат избор и напън над хората.  " Има извънредно необятни и заболели тълкования на това по какъв начин се вършат избори в България ", изрази съжалението си гостът.

Според него е стряскащо това, което интернационалните наблюдаващи на изборите виждат, а не се вижда към този момент толкоз години от управляващите ни.

" Партиите не се регистрират на никого - получават едни пари, без да имат никакво обвързване, употребяват ги като свои, работят като компания. Би трябвало да е заложено % от тези пари да отиват за образование на техните представители в СИК-овете ", счита Цицелков.

Той изрази вярата си новите депутати да прекратят хаоса с гласуването. Очаква се да създадат нови промени в Изборния кодекс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР