11 са общините, които искат живеещите в тях да не

...
11 са общините, които искат живеещите в тях да не
Коментари Харесай

Само 5 общини са готови да вземат републикански пътища и да се грижат за тях

11 са общините, които желаят живеещите в тях да не заплащат винетки за избрани пътища, оповестиха от Министерство на регионалното развитие. 5 от тях са изпратили писма, че са съгласни пътищата от републикански да станат общински, а 6 упорстват посочени от тях сектори да си останат в републиканската мрежа, само че да се реалокира табелата за начало и завършек на града и по този начин от колите да не се желаят винетки, въпреки че отново АПИ ще би трябвало да се грижи за сектора, обобщава в. " 24 часа ".
Обясненията пристигнаха откакто при започване на годината поради влизането в действие на електронната винетка се оказа, че Северната дъга на Околовръстното в София би трябвало да стане зона с винетка. Тогава персонално министър председателят Бойко Борисов хем забрани на АПИ да върви в тази посока, хем взе хока общините за поддръжката на пътищата и по какъв начин страната ги правела и подарявала, като изиска повече отговорност тъкмо от общините и да си поемат инфраструктура, за която считат, че е допустимо да стопанисват.
Още на 22 януари АПИ изпрати писмо до всичките 265 общини да заявяват местоположението на пътните знаци, с които се отбелязват началото и края на обитаемото място. Отговорили са до този миг 184. Варна декларира предпочитание за смяна на собствеността на 6 сектора. Тя желае пътя от Варна до Златни пясъци, както и сектор от автомагистрала “Хемус”, който свързва града с летището. Други сектори са от изхода на Варна до кръстовището до новите гробища, от изхода на града до пресечка с общински път VAR 1080, правата обезпечава единствен достъп до с. Казашко и е различен маршрут за с. Тополи. Иска се общинско да стане и шосето след пътния възел на Аспаруховия мост до началото на с. Константиново и връзката с общински път до с. Звездица. Последният сектор е от изхода на Варна до разклона за “Добрева чешма”.
Белица желае пътя Краище-Белица да стане общински. Челопеч упорства за 7 км от път I-6, които са в землището на общината, както и сектор от очакван за създаване на обходен път. Агенция “Пътна инфраструктура” към този момент приготвя съглашение за прекачване на път от “Кирилови ливади” на община Рила. Павликени желае да е общински сектор от път на изхода за Бяла църква.
Работна група на АПИ ще прегледа писмата и за секторите, които е невероятно да бъдат прекласирани поради това, че прекъсват републиканската мрежа, ще се предложат съглашения за взаимно поддържане със съответните общини. За останалите ще бъдат подхванати нужните дейности за тяхното преобразяване в общински.
Що се отнася до общините, които желаят друго местонахождение на табелите за начало и завършек на съответната община, Шумен желае смяна на ситуацията на табелите при кварталите “Мътница” и “Макак” на пътя Шумен-Варна и на пътя Шумен-Царев брод. По калкулации на общината били нужни 600 000 лева годишно за поддръжка на тези сектори, което било непостижимо за общината. Монтана желае преместване на табелата на пътя Видин-Ботевград, който съответствува с трасето на бул. “Ал. Стамболийски”, както и на табелата на пътя Монтана-Белимел край с. Горно Церовене. Каварна желае смяна на пътят Дуранкулак-Варна при с. Поручик Чунчево, както и на Шабла-Българево при селата Свети Никола и Българево. Каспичан предлага преместване на знаци при входовете на града на пътя Шумен-Варна и на пътя Каспичан - Мадара. Дулово упорства това да стане при изхода на града на пътя Дулово-Исперих. Търговище желае с табели да бъде указан сектор от път Омуртаг-Търговище, преминаващ през с. Разбойна. Другото предложение е да бъдат отстранени табелите в покрайнините на с. Голямо ново на пътя Дралфа - Попово.
Във разновидността изменени табели, пътната организация ще продължи да поддържа секторите, без за тях да е нужна винетна такса. Комисия в АПИ ще преглежда всеки проблем и ще предлага решение на управителния съвет на организацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР