11 от депутатите в здравната комисия на НС гласуваха „за”,

11 от депутатите в здравната комисия на НС гласуваха „за”, ...

Здравната комисия подкрепи освобождаването на шефа на НЗОК.11 от депутатите в здравната комисия на НС гласуваха „за”, а 7 бяха „против” предложения проект за решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), проф. д-р Камен Плочев.

Комисията по здравеопазване в НС заседава извънредно днес с една единствена точка, която беше за обсъждане на постъпило в Комисията по здравеопазването писмо на 12 юни 2018 г. от председателя на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса в изпълнение на решение на Надзорния съвет на НЗОК от 8 юни 2018 г.

По закон предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става с решение на Народното събрание като един от текстовете, за да стане това е и обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като управител за срок, по-дълъг от три месеца, предава БГНЕС.

В края на март бе съобщено, че Плочев е подал оставка по здравословни причини. Самият той обаче отрече и поясни:

"По закон, след като са минали повече от три месеца трябваше да се вземе отношение мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали да прекрати правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума"

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg