11-годишно момче, болно от левкемия, не е било допуснато с

...
11-годишно момче, болно от левкемия, не е било допуснато с
Коментари Харесай

Австрийските авиолинии отказаха превоз на тежко болно дете

11-годишно момче, болно от левкемия, не е било позволено с родителите си до полета София-Виена на Австрийските авиолинии през вчерашния ден сутринта. За скандалния случай се разбра от изявления във Facebook. Една от първите, споделили възмущението си, е  доктор Радина Денкова - една от най-известните естестетични кожни лекари в България, която е станал директен очевидец на случая.

" Потресена съм! Тази заран (постът на доктор Денкова е от 6.55 часа на 2 ноември - бел.ред) в полета за Виена трябваше да летят семейство с дете с ДЦП (б.р. - детска церебрална парализа) и по всяка възможност i онкологично заболяване, тъй като в резултат на химиотерапия то беше с опадала коса. Хората си бяха взели три билета, бяха декларирали болестта на детето и отиваха на животоспасяваща интервенция във Виена. Австрийският екип не ги одобри на борда на самолета и след 40 минути кавги ги смъкна! Нямам думи! Разстроена съм, поради цялостната липса на човещина! ", написа доктор Денкова дерматоложката.

Междувременно ръководителят на пациентски организации “Заедно с теб ” и член на Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца Пенка Георгиева заяви, че 11-годишното момче страда от левкемия, която е дала рецидив. Детето е получило финансиране за лекуване и превоз в чужбина от Фонда.

Семейството на болното момче е имало постоянно закупени билети  за полет от София до Виена на 2 ноември сутринта, като в австрийската столица е трябвало да се прекачат на различен полет за Германия, където е плануваното лекуване. Отказът за превозване бил пояснен с обстоятелството, че няма съпътстващ доктор.

" Администрацията на Фонда е изпълнила всички формалности по организирането на пътуването и лекуването, нужните форми за положението на детето са попълнени от лекари от ИСУЛ и изпратени на самолетната компания. След свалянето на детето, администрацията на Фонда за лекуване на деца е провела превоз с кола за спешна помощ и доктор компаньон и детето към този момент се лекува в болница в Германия. Лично разговарях с майката, всичко е приключило наред ", сподели още Пенка Георгиева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР