11-годишната Гао Я от китайския град Харбин е родена с

...
11-годишната Гао Я от китайския град Харбин е родена с
Коментари Харесай

Сляпо момиче само ходи на училище без да знае, че мама бди зад нея

11-годишната Гао Я от китайския град Харбин е родена с хипоплазия на зрителния нерв. Тази вродена особеност, при която нервните нишки са недоразвити, визира функционалността на окото – момичето било изцяло лишено от зрение.

Въпреки особеностите на здравето на щерка си, майка й Ю Лин се пробва да накара момичето да живее пълностоен живот. Преди пет години Гао Я отива да учи в учебното заведение за особено обучение в Харбин. За да й е комфортно да стигне до там, фамилията наело къща на 15 минути от образователното заведение, оповестява китайският портал Sin Chew Daily.

Момичето върви на учебно заведение единствено – или по-скоро по този начин си мисли. Всяка заран ученичката, облечена в униформа, изминава целия път от вкъщи до мястото на образование, като се ориентира в пространството благодарение на бастун. И Ю Лин по това време безшумно я следва, спазвайки разстояние от три до четири метра.

Мама следи за сигурността на щерка си, само че в това време основава условия за нея, в които тя може да се научи на самостоятелност и автономия.

Момичето не знае, само че майка й към този момент доста пъти е блокирала пътя на мотористите, които в Китай съвсем не съблюдават разпоредбите за придвижване, давала е сигнал ръка на водачите на натоварени кръстовища да спрат на безвредно разстояние от нейното дете.

Ако дъщерята се заблуди, майката с всички сили се сдържа да не се издадя и да не й помогне – вярвайки, че Гао Я би трябвало да се научи по какъв начин да се оправя без нея.

След края на часовете Ю Лин чака щерка си на портала на учебното заведение и я съпровожда до дома. Когато момичето стига до своята улица, майка й я изпреварва, тича нагоре по стълбите и по-късно умерено слиза по тях, поздравявайки нищо неподозиращата си щерка.

„ Знам, че ще пристигна денят, когато тя ще ме напусне. И се надявам, че когато това се случи, тя ще бъде много самостоятелна. Тя би трябвало да бъде мощна и уверена. Тя би трябвало да се научи по какъв начин да се оправя с всевъзможни компликации “, споделя Ю Лин.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР