11 държави към момента са потвърдили, че в условията на

...
11 държави към момента са потвърдили, че в условията на
Коментари Харесай

Тези държави признават изтеклите български документи

11 страни все още са удостоверили, че в изискванията на пандемията от ковид ще признават изтекли в интервала от 13 март до 31 октомври 2020 година български персонални документи - Австрия, Англия, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Други 7 страни все още признават със специфични условия изтекли български персонални документи – Словения, Португалия, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия.

Словения ще признава до края на юли 2020 година български персонални документи, които изтичат по време на епидемията. Португалия ще признава за годни всички документи за идентичност (португалски и на непознати жители, пребиваващи в страната дългосрочно), чийто период на годност изтича от 1 март до 30 юни 2020 година

Черна гора ще счита за годни изтичащи персонални документи (паспорт, персонална карта и шофьорска книжка) на жители, намиращи се на територията на Черна гора по време на оповестеното изключително състояние. Босна и Херцеговина разрешава на непознатите жители, в това число и български, които не са напуснали Босна и Херцеговина поради ограниченията по отношение на COVID-19 и чиито документи са изтекли или следва да изтекат, да продължат своя престой в страната.

Заради обстановката с ковид Иран удължи автоматизирано с 3 месеца визите на всички непознати жители, намиращи се на територията на страната. Индонезия и Нигерия показаха подготвеност да спомагат на български жители с изтекли документи, които желаят да се завърнат в България.

По инструкции на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства предходната седмица желаеха от страните, в които са упълномощени, по изключение да позволяват на българските жители да се прибират в България, даже в случай че документите им за идентичност са изтекли. България реципрочно ще пропуща техните жители с изтекли документи.

Сънародниците ни с изтекли персонални документи, които се намират в страна, която не ги признава, могат да се завърнат в България с публикуван от съответната ни консулска работа краткотраен паспорт. Тези български жители, които нямат опция да се завърнат в страната ни и имат незабавна и обоснована нужда от възобновяване на изтеклите си персонални документи, могат да подадат заявление за възобновяване като авансово си запишат час в съответната ни консулска работа.

Разделът за електронни услуги на уеб страницата на Министерство на външните работи, основан при предходното управление на министерството по план за 450 000 лева, в никакъв случай не е работел пълноценно. Чрез него е имало едвам две поръчки, защото е бил планиран да се употребява с КЕП, публикуван единствено от България. Разделът сега е спрян като следва да бъде оповестена социална поръчка за нова разработка за да бъде деен от август 2020 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР