11 автобуса с бежанци са се струпали на границата с

...
11 автобуса с бежанци са се струпали на границата с
Коментари Харесай

Бежанският поток се увеличил двойно, 11 автобуса са на Дуранкулак

11 рейса с бежанци са се струпали на границата с България край Дуранкулак. Причината, че последните два дни бежанският напън от Украйна се е нараснал , а чиновниците на могат да смогнат да ги обслужат. Това сподели полк. Валери Рачев, началник на Кризисния щаб за бежанците от Украйна, в Министерски съвет.

Вчера в страната ни за едно денонощие са останали 2500 украинци, колкото нормално са за две-три денонощия. Потокът се концентрира в Дуранкулак, защото рейсовете идват от Одеса, посочи Рачев. Румънски, български, украински рейсове и частни компании возят бежанците.
 50 000 украинци останали в България
50 000 украинци останали в България

Oколо 30% от тях са декларирали предпочитание да се трудоустра

Трудностите на границата са в две направления - че бежанците могат да влизат в страната с всевъзможни документи поради краткотрайната протекция и вторият, че чиновниците попълнят данните ръчно, а не електронно.

В 65 града в страната има общо 198 пункта за регистрация на украински бежанци за краткотрайна протекция , само че казусът не е подложен под надзор, защото работата се затруднява на границата, сподели още Валери Рачев.
 Шест работни групи в Министерски съвет работели по проблемите на бежанците
Шест работни групи в Министерски съвет работели по проблемите на бежанците

Агресорът диктува, ние налучкваме какво да вършим с украинските бежанци

В западната част на Украйна има 7 млн. вътрешно разселени лица, които във всеки миг могат да се трансфорат в емигранти - има детайл на неуправляемост, сигнализира специалистът. По думите му системата би трябвало да стартира да работи изцяло, към този момент в Слънчев бряг има 5 работни места, във Варна - 8, само че това е нищо спрямо потока от бежанци. Проблем е също, че се возят хора непосредствено в хотелите и те би трябвало да ги извеждат от там - по този начин Кризисният щаб би трябвало да ги записва и да заплати на хотелиерите. Ако бежанците нямат регистрация след 15 април, няма да могат да се възползват от краткотрайния статут.

73% от украинците у нас са регистрирани, споделиха още от Щаба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР