109 гробни места са конфискувани през тази и миналата година

...
109 гробни места са конфискувани през тази и миналата година
Коментари Харесай

109 починали софиянци не намират покой в гробовете си...

109 гробни места са иззети през тази и предходната година в София, защото наследниците на покойниците не са платили такса за използването им. Според въведените през 2015 година промени в Наредбата за гробищните паркове местата за безконечен покой могат да бъдат отнемани и предоставяни за нови погребения, в случай че не е платено за тях за повече от една година. Засега обаче се конфискуват единствено най-старите и занемарени гробове, които нямат непокътнати надгробни знаци, а срокът за заплащане на таксата им е изминал преди повече от 10-15 години. Най-много такива има в Централните софийски гробища.

Там са отнети 40 гробни места през предходната и първите пет месеца на тази година, написа „ Телеграф “. Конфискуваните места за безконечен покой в „ Малашевци “ пък са 25. По закон при полагане на мъртвец в нов гроб наследниците му получават право да го употребяват гратис в първите 8 години след погребението. След това те могат да закупят гробното място за период от 15 години или за безконечни времена. В първия случай таксата е 155 лв., а за безконечни времена 570. Има обаче доста случаи, в които околните на покойниците не поставят грижи за гробовете им, тъй като нямат опция или са емигрирали в чужбина.

Така те буренясват с години, до момента в който в това време има огромен дефицит тук-там за безконечен покой. Затова бе решено в такива случаи гробът да се лишава и да се дава за друго заравяне, а тленните остатъци на покойника да се събират и препогребват на същото място.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР