Социалните мрежи лишават хората от способността да оценяват критично информацията,

...
Социалните мрежи лишават хората от способността да оценяват критично информацията,
Коментари Харесай

Психолог от Калифорния разкри защо са опасни социалните мрежи

Социалните мрежи лишават хората от способността да оценяват критично информацията, което води до развитие на пропагандата и лъжливите сведения в интернет. За това разказа директорът на изследователския център по медиапсихология в Калифорния доктор Памела Ратлъдж.

Освен това, общуването в Мрежата води до слабо развито умение за доброжелателно общуване и туширане на конфликтни ситуации. Във връзка с това за потребителите е важно да се учат да използват технологиите само за постигането на конкретни цели, а също така да контролират времето и поведението си.
Точно гореизброеното е най- опасното нещо на социалните мрежи, а не формиращата се зависимост, както е прието да се мисли. Освен това, експертът отбелязва, че привързаността към интернет е налична далеч не у всички, които твърдят, че я имат.
Най- често истинската зависимост се проявява, когато човекът има и други отклонения в психиката. Това могат да бъдат депресия, тревога, избягване на общуване с други хора, разкрива психологът. Подобни проблеми далеч не винаги са свързани с често използване на интернет, затова в тези случаи, хората не трябва да съкращават времето, което прекарват онлайн, а да се обръщат към специалисти.
Миналата година австралийски учени разкриха, че хората, пристрастени към Мрежата имат същите отклонения в психиката, като алкохолиците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР