При споровете между богатите държави за доставките на ваксини срещу

...
При споровете между богатите държави за доставките на ваксини срещу
Коментари Харесай

СЗО определи забраната за износ на ваксини срещу COVID-19 от ЕС като много тревожна

При споровете между богатите държави за доставките на ваксини срещу COVID-19 трябва да се вземе предвид ситуацията в по-бедните части от света, заяви днес Световната здравна организация (СЗО). Тя предупреди, че презапасяването с дози от ваксините " оставя пандемията да се разгаря ", съобщи БТА.

Представители на СЗО говориха, след като Европейската комисия обяви по-рано днес, че е договорила план за контрол на износа на ваксини от ЕС, включително за Великобритания, мотивирайки действията си с необходимостта да осигури собствените доставки за държавите от блока.

ЕС, чийто страни-членки са далеч зад Израел, Великобритания и САЩ в разпределянето на ваксините, е в надпревара да си осигури доставки в момент, когато големите фармацевтични компании на Запад забавят доставките за блока заради производствени проблеми.

" Ако се презапасяваме с ваксини и не ги споделяме, ще възникнат три големи проблема. Първият, за който споменах, това ще бъде катастрофален морален провал, вторият, това ще остави пандемията да се разгаря, и третият, ще имаме много бавно възстановяване на световната икономика ", заяви на виртуален брифинг генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

" Така че изборът е наш и аз се надявам, че ще изберем правилното решение ", подчерта той.

Новата схема на ЕС, която позволява забрана на износа на ваксини срещу COVID-19, не помага с нищо на този етап от пандемията, предупреди днес високопоставената служителка на СЗО Марианхела Шимао, цитирана от ДПА. ЕК обяви по-рано през деня създаването на " регистър за прозрачност " на ЕС при износа на ваксини срещу COVID-19 извън блока, който ще действа до края на март.

" Това е много тревожна тенденция ", каза Шимао - помощник на генералния директор на СЗО, отговаряща за достъпа до фармацевтични продукти по света. Тя подчерта необходимостта " тези ваксини да бъдат разпределяни справедливо " между всички държави.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19090  Здравният министър изясни какво ще стане, в случай че изтървем каишката на вируса Здравният министър изясни какво ще стане, в случай че изтървем каишката на вируса  Чехия затваря границите си за чужденци Чехия затваря границите си за чужденци  Славчо Велков се бори с COVID-19 във ВМА Славчо Велков се бори с COVID-19 във ВМА
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР