През последните години голяма популярност като маркетингов трик добиха т.нар.

...
През последните години голяма популярност като маркетингов трик добиха т.нар.
Коментари Харесай

Нова измама в социалните мрежи

През последните години голяма популярност като маркетингов трик добиха т.нар. Giveaway-и в социалните мрежи. Giveaway – от английски – раздавам, подарявам, е нарицателно за вид игра, провеждана от търговец в социалните мрежи, често съвместно с някоя известна личност или инфлуенсър. Обикновено играта има няколко условия, като лицата, които ги изпълнят, участват в томбола за награда. Като условия се използват: „ харесай поста “, „ последвай мен и фирмата Х в Инстаграм “, „ сподели поста на стори “ и др.

Наскоро получих информация за измама, свързана с игра, организирана от фирма, която често пуска в профила си в Инстаграм giveaway-и. Състои се в това, че лице, което наистина е участвало в играта, получава лично съобщение от „ фирмата “, с която е уведомен, че печели, но от него се изисква да последва линк и да завърши регистрацията си.
`Нова

Схемата е следната:

1. Лицето е участвало действително в играта на фирма Х. Едно от условията е било да остави коментар под поста.

2. Лицето, което организира измамата, регистрира акаунт с име, много близко до истинския акаунт на фирмата-организатор. Например – ако името на фирмата в Инстаграм е Хbg, се регистрира профил „ Х_BG”.

3. Злонамереното лице вижда коментарите под поста и изпраща на всички участници лични съобщения от фалшивия профил, с които ги уведомява, че печелят и че следва да попълнят свои данни и банкова информация на посочен линк.

4. В случай, че участникът е по-доверчив и не много внимателен, е възможно машинално да последва инструкциите и да стане жертва на измамата.

За какво трябва да се внимава и кои са признаците на такава фишинг атака:

1. Името на акаунта. Винаги обръщайте внимание и проверявайте дали името на акаунта, от който ви уведомяват, че „ печелите “, съвпада с официалния акаунт на фирмата. Като в примера по-горе – следете дали „ Хbg” не е станало „ Х_BG”

2. Брой последователи. Обикновено такива игри се организират от фирми с поне по няколко хиляди последователи в социалната мрежа. Преди да давате каквато и да е информация, посетете акаунта, от който се свързват с вас – ако е регистриран скоро и е с малко последователи, следва да се замислите.

3. Стил и съдържание на съобщението. В стилово отношение впечатление правят думи като „ БЕЗОПАСНО!!! “, „ ЧЕСТИТО!!! “, „ СПЕШНО “ и други подобни. Като съдържание трябва да се внимава за линкове в самото съобщение. Обикновено фирмите, организиращи игри, просто изпращат кратко съобщение, в което молят победителя да предостави данни за контакт и адрес за изпращане на наградата. Не се налага попълване на формуляри, потвърждаване, изпращане на скрийншоти и други.

Ако често участвате в подобни игри, бъдете нащрек, когато получавате съобщения, за да си спестите неприятности впоследствие. Щетите може да се окажат големи, а възможността за противодействие – почти нулева, с оглед бързината, с която действат измамниците, „ замитането “ на следите и тромавото действие на органите.

Ясен Крайчев, а вторът е председател на Сдружение " Правна сигурност на потребителите и личните им данни "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР