Общопрактикучащите лекари обявиха своите предложения как да се направи изследването

...
Общопрактикучащите лекари обявиха своите предложения как да се направи изследването
Коментари Харесай

Лични лекари искат държавата да реши как ще се хващат болните от COVID-19

Общопрактикучащите лекари обявиха своите предложения как да се направи изследването и доказването на инфекция със SARS-CoV-2. В специално писмо до медиите те обясняват, че е необходимо властите да решат няколко важни неща, сред които и да се определи каква ще е крайна цел.

Така например трябва да стане ясно какъв е търсеният резултат - да бъдат проверени чрез тестуване всички пациенти с оплаквания, независимо от броя на оплакванията, или само тези с повишена вероятност да са инфектирани (хората, които биха имали повече от един симптом, например са с температура, кашлица, загуба на мирис или вкус и др.)

Трябва да се каже дали ще има ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити е недопустимо.

Властите трябва да решат и какви тестове ще бъдат използвани: единствено и само PCR или и/или антигенните тестове, за които напоследък споменават, чиито резултати се получават в рамките на до 30 минути и са значително по-евтини. Комбинирани тестове (Грип А, Б и SARS-CoV-2) или само за коронавирус.

От сдружението на джипитата казва, че е важно да стане ясно кой ще заплаща тестовете.

Ето и още обяснения от лекарите:

" Ако се покриват от държавата, считаме, че това трябва да става основно със средства извън планирания бюджет на НЗОК (може би с изключение на малка част), тъй като бюджетът на НЗОК е предвиден за диагностика, лечение, профилактика, диспансерно наблюдение и др. на заболяванията в ситуация, различна от сегашната, която е извънредна и трудно предвидима. НЗОК може да бъде вторичен разпределител на тези средства, поради изградената и добре функционираща система за регистрация на заболяванията и дейностите, свързани с тях, както и отчитането им. Тук стои и въпросът с неосигурените български граждани ".

Личните лекари открояват, че пациентите, подложени на тест, трябва да бъдат изведени от работната среда (ако са в трудоспособна възраст и работят) чрез временна нетрудоспособност до излизане на резултата или ако са в друга възраст или не работят да бъдат поставени в изолация за това време.

" Да се помисли върху идеята за създаване, ако се утежни обстановката, на пунктове за пробонабиране. Лекарските кабинети (на общопрактикуващите лекари, както и други специалисти) не трябва да бъдат място за извършване на тази дейност. Да осигурят необходимите лични предпазни средства. За ОПЛ това са основно маски от по-висок клас KN95 / FFP2 или FFP3 поне по 2 на ден на човек (лекар и сътрудници), както и дезинфекционни материали.Да се осигури възнаграждение за ОПЛ за работата с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация ", посочват още от Националното сдружение.

Подробности по темата може да откриете в прикачения файл „ Анализ и предложения относно ситуацията с ковид-19 “, подготвен, публикуван и изпратен до адресатите от нас на 28 август 2020 г.

Предстои, да представим в близките дни документ, който ще доразвие част от изложените идеи, но в огромната си част те са валидни и в настоящия момент. Посочването на едни или повече критерии, както и кои да бъдат избрани, е част от посочените задължителни и очаквани решения и действия и ще зависят от тях.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13161  Започнаха тестването за ковид в 9-милионния град Циндао Започнаха тестването за ковид в 9-милионния град Циндао  Нидерландия записва първи в света смъртен случай след наново заразяване с ковид Нидерландия записва първи в света смъртен случай след наново заразяване с ковид  Испания записва нови 28 хиляди случая Испания записва нови 28 хиляди случая
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР