Новооткритата вирусологична лаборатория за коронавирус към Медицинския университет в Плевен

...
Новооткритата вирусологична лаборатория за коронавирус към Медицинския университет в Плевен
Коментари Харесай

Новооткритата лаборатория за коронавирус в Плевен няма да обработва частни проби

Новооткритата вирусологична лаборатория за коронавирус към Медицинския университет в Плевен няма да обработва частни проби. Това е заявил ректорът проф.д-р Славчо Томов на днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с пандемията, съобщиха от областната администрация.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 4375
Изписват излекуван от коронавирус пациент в Плевен

По думите на ректора високотехнологичното изследователско звено за PCR изследване на Коронавирус - 19 инфектирани е стартирало работата си след успешно преминати първи пробни тестове. Ще бъдем в пряка колаборация с Националния оперативен щаб - всички проби, преминали през лабораторията, ще бъдат подавани към него, е пояснил проф. Томов.

Той изрично е подчертал, че PCR лабораторията няма да обработва частни проби, а дейността й ще бъде изцяло в услуга на лечебните заведения, Регионалната здравна инспекция и Националния щаб. " Пробонабиране не се извършва в лабораторията. Там постъпват само вече взети проби по надлежния ред и от съответните компетентни органи ", е отбелязал ректорът.

Началникът на лабораторията в Плевен, проф. д-р Мария Средкова, е заявила, че при максимално натоварване на двата екипа и при мануална екстракция на РНК, капацитетът на лабораторията ще бъде 90 проби дневно. При включване на робота в работата, количеството на обработваните проби ще нарасне до 140-150 на ден.

Уточнен е графикът на подаване на проби, така че да се постигне оптимална ефективност на процеса, е пояснила проф. Средкова.

Резултатите ще стават готови до 24 часа след подаването на пробите в лабораторията. При установени положителни тестове, втората проба ще бъде правена в Националната референтна лаборатория, е уточнила тя.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 4375  Малайзия забрани производството на бира поради ковид Малайзия забрани производството на бира поради ковид  Депутатът от ГЕРБ Павел Христов подари компютри на варненски възпитаници Депутатът от ГЕРБ Павел Христов подари компютри на варненски възпитаници  Смъртните случаи от ковид в Иран към този момент са 3739 Смъртните случаи от ковид в Иран към този момент са 3739
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР