Когато Андрю Майкъл е на 17 г., той залага на

...
Когато Андрю Майкъл е на 17 г., той залага на
Коментари Харесай

Той открадна 30 000 от майка си, а сега печели милиони

Когато Андрю Майкъл е на 17 г., той залага на промяна в живота си, като харчи 30 000 паунда (34 200 евро) от кредитната карта на майка си, без тя да знае.
Майкъл, който определя себе си като " компютърен учен ", а през 1997 г. живее с майка си в Челтнъм, Западна Англия, забелязва бизнес възможност.
Тъй като иска да създаде собствен уебсайт заедно с негов приятел от училище, той осъзнава, че много малко от съществуващите компании за хостинг се целят в малкия бизнес или в отделни хора, разказва BBC.
" Всички компании за уеб хостинг във Великобритания по онова време предлагаха услуги на много по-големи компании, " казва Андрю, който сега е на 39 г. " Ние обаче забелязахме, че малките компании и отделните хора искат нещо, с което могат да се самообслужват и което се използва лесно ".
Така той и неговият приятел решават да запълнят тази празнина на пазара и създават собствена хостинг компания на име Fasthosts.
" Компютрите, от които имахме нужда, бяха в спалнята на къщата на майка ми, а ние бяхме създали софтуера сами, " разказва Андрю пред BBC.
" Това, от което наистина имахме нужда обаче, бе високоскоростен интерент, което по онова време налагаше разкопаване на улицата. Струваше около 30 000, но ние не разполагахме с парите. "
Смятайки, че няма друг избор, Андрю използва кредитната карта на майка си и осигурява тази необходима за бизнеса им услуга.
Двамата също така купуват реклама в списания и нов модем, а залогът им в случая е, че тяхното бизнес начинание ще спечели достатъчно през първия месец, за да платят сметката за кредитната карта, когато дойде.
Удивително, но нещата се получават. " До края на първия месец имахме достатъчно клиенти и пари, за да платим за прокарването на интернет линията и рекламата, " казва Андрю.
Също толкова важно е, че майка му му прощава за това, че всичко се е случило зад гърба й.
След това неговият приятел постъпва в университет, но Андрю отменя плановете си за висше образование, за да насочи изцяло усилията си към разрастващата се Fasthosts.
В крайна сметка, той продава компанията 9 г. по-късно за 61.5 млн. паунда (70.1 млн. евро). Тогава Андрю е едва на 26 г., а 75-процентният му дял в компанията означава, че е заработил 46 млн. паунда (52.4 млн. евро) от сделката.
Две години по-късно Адрю създава компания за облачно съхранение на име Livedrive, която впоследствие продава за неназована сума, за която също се смята, че е от порядъка на десетки милиони.
И двете му бизнес начинания се оказват успешни, а Андрю попада и в медиите заради разточителните си партита, за които не жали средства.
На коледните фирмени партита на Fasthosts пеят изпълнители, като Girls Aloud, The Darkness, а токшоу водещият Джонатан Рос е конферансие.
Андрю признава, че веднъж платил на R&B изпълнителя Ъшър, за да пее на партито по случая рождения ден на неговата приятелка.
" Обичам купоните, обичам да забавлявам хората и не правя нещата половинчато, " казва той.
Роденият в Кипър, но израснал в Челтнъм Андрю смята, че е наследил усещането си за бизнес и концентрацията си от своя баща.
" Баща ми емигрира от Кипър и бе човек, който се занимаваше с малък бизнес, " казва той.
" Подобно на много кипърци, той отваря малки за заведения за хранене и кафенета, а като дете аз обикалях по тези заведения, събирах печалбите и обсъждах бизнес идеи. Още от много ранна възраст имах мислене, насочено към търговията и правенето на пари. "
Поглеждайки назад към разрастването на Fasthosts, той казва, че бил " пределно концентриран " и че " нищо друго нямало значение ".
Продажбата на компанията през 2006 г. го прави много богат, но той също така казва, че у него останало чувство на неудовлетвореност.
" Спомням си, че бях в офиса, когато парите постъпиха по банковата ми сметка и смятах, че това ще ме направи наистина щастлив, " разказва той.
" Докато крачех из офиса обаче, осъзнах, че бях продал всичко и че цялата работа се свеждаше до едно число в някаква таблица. "
В резултат на това, Андрю признава, че " се отегчили и прекалявал с яденето и алкохола " в известен период от време. Две години по-късно той основава Livedrive.
За съжаление, компанията първоначално изпитва затруднения на пренаситения пазар.
" Открихме, че много други хора имаха същата идея по същото време, така че само с реклама не се получаваше, " казва той. " Тогава за първи усетих вероятността от провал и се притеснявах, че ще си остана само с една успешна компания. "

Най-вероятно нещата са щели да се случат точно така, ако не била една вечер в бара.
" Сприятелих се доста с човек от компанията за търговия на дребно с потребителска електроника Dixons, когато с мой приятел бяхме излезли една вечер, " казва Андрю. " След това започнахме да работим с тях. "
Dixons решава да помогне на Livedrive да разработи своя продукт и след това да го окомплектова с лаптопи и таблети, които продава.
" Оказа се невероятен хит, " казва Андрю. " След това повторихме модела и с други търговци на дребно. В крайна сметка, компанията стана по-голяма от Fasthosts. "
След продажбата на Livedrive през 2014 г., най-новото бизнес начинание на Андрю е Bark - уебсайт, който позволява на хората да резервират услугите на местни професионалисти - от водопроводчик през учител по китара, до човек, който разхожда кучета и личен треньор по фитнес.
" Fasthosts бе класически пример на компютърните иновации от спалнята, в които Великобритания бе толкова добра през 80-те и 90-те ", казва независимият технологичен анализатор Крис Грийн.
" Това не само бе невероятен успех за 17-годишния Андрю Майкъл, но и опрости процеса по регистрирането на домейни и улесни достъпа до уеб хостинг за мнозина. Междувременно, Livedrive пък беше безспорен пионер в сферата на облачното съхранение и бекъп услугите за индивидуалните потребители и малкия бизнес. "
Говорейки за бъдещето Андрю споделя, че все още има много амбиции.
" Аз съм такъв тип човек, че колкото повече имам, толкова повече искам. Въпреки че смятам, че първите ми две компании се справиха добре, не се определям като извънредно успял. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР