Името Исландия (ледена земя, в превод от английски) е погрешно

...
Името Исландия (ледена земя, в превод от английски) е погрешно
Коментари Харесай

Исландия - ледената земя, която внася лед

Името Исландия (ледена земя, в превод от английски) е погрешно название. В действителност, страната е поразително зелена, особено през лятото, като само около 10% от територията й, всъщност, е покрита с трайни ледове.
Това до голяма степен се дължи на Атлантическия океан, който поддържа топлия климат на острова и бреговете му, оставайки ги без лед през зимата, въпреки че се намира толкова близо до Арктика.

Не си и помисляйте да стъпвате в тези държави през 2019 година! (КАРТИ)
Легендата разказва, че викингите избират това име за дома си, за да държат надалеч потенциалните завоеватели. Надяват се, че думата " лед " ще обезкуражи желаещите да стъпят на острова и да открият, че той е наистина зелен и величествен.
Така че ледът, както се оказва, не е толкова много в Исландия, както може да се предположи от името й.

Поради отдалечеността си и неблагоприятния климат, подобно на много северни острови, Исландия разчита в голяма степен на вноса на много продукти, включително на масло, пшеница, зеленчуци и други храни. Едва ли подозирате обаче, че същото се отнася и за... леда.
Оказва се, че замръзналата вода, внесена от други страни, е с 40% по-евтина от леда, произведен в Исландия, въпреки факта, че електричеството е невероятно евтино в страната поради огромните й водноелектрически и геотермални ресурси.

Какво да правите, ако закъсате при пътуване в Европа? Няколко важни съвета от ЕК

Така че Исландия внася тонове лед от Норвегия, Великобритания и дори от Съединените щати, посочва Amusing Planet. Този лед се продава в магазините за хранителни стоки, за да се запази продукцията прясна.
Освен това вносът на лед в страната е без такса, което помага да се поддържат ниските му цени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР