Изненадващо седалката на тоалетната не е най-мръсното нещо на едно

...
Изненадващо седалката на тоалетната не е най-мръсното нещо на едно
Коментари Харесай

Най-мръсното място на летището не е тоалетната, а...

Изненадващо седалката на тоалетната не е най-мръсното нещо на едно летище. Нито дръжката на вратата на тоалетната, или пък мястото за вземане на багажа, нито дори подът на летището.
Микробите обичат пластмасовите контейнери, използани при проверката на пътниците и личния багаж, сочи проучване на Нотингамския университет и Финландския национален здравен институт.
За целите на проучването авторите му са изследвали най-различни често докосвани повърхности на летището в Хелзинки по-време на пика на пътуванията през зимата на 2016 г. Те открили вируси върху 10% от всички изследвани повърхности, в това число парапетите на стълбищата, гишетата за регистрация и терминалите за разплащания.
Най-популярното място за инфекции обаче като риновируса, който причинява настинката и грипа, били пласмасовите контейнери, в който пътниците оставят обувките си, телефоните си и ръчните си чанти, когато минават през задължителната проверка.
Според заключенията от проучването вирусите, открити върху често докосвани повърхности може и да не причиняват болести, но микробите могат да оцелeят върху " различни материи " в продължение на " няколко дни. "

Авторите на проучването се надяват, че резултатите " ще подобрят информираността на хората за това как се разпространяват вирусните инфекции. "
Според преподавателя от Нотингамския университет Джонатан Ван Трам, пътниците могат да намалят разпространението на заразни вируси, като мият ръцете си и кашлят в носна кърпа или в ръкава си, когато са на обществено място. Съветът е същият, който учителите в началните класове дават на учениците.
" Тези простички предпазни мерки могат да предотвратят разпространяването на пандемии и са най-важни на места като летищата, където има струпвания на много хора, които пътуват от най-различни части на света, " казва той.
Трябва да се отбележи обаче, че проучването е направено само на едно летище. Предвид факта, че хигиенните практики вероятно се различават на отделните летища, контейнерите за проверка на личните вещи вероятно съдържат повече бакерии на някои летища, отколкото на други.
Според Нотингамския университет, проучването е част от по-голям проект, финансиран от ЕС, който изследва как летищата и другите натоварени пътнически центрове са платформи за разпространяването на сериозни инфекции.
Така че след като си вземете телефона и обувките от служителите по сигурността на летището, не е лошо да измиете ръцете си. Не знаете какви микроскопични същества пълзят по екрана ви, пише Mashable.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР