Една от основните задачи за оценка на ефективността на ваксината

...
Една от основните задачи за оценка на ефективността на ваксината
Коментари Харесай

Проф. Мурджева разясни дали ваксината на Pfizer срещу COVID-19 работи

Една от основните задачи за оценка на ефективността на ваксината е насочена към установяване на точния имунен отговор. Изследването може да се направи от кръвна проба – изследва се наличието на специфични антитела, които неутрализират вируса, както и образуването на специфични клетки, които разпознават вируса и му противодействат. Трябва да бъдат обхванати поне около 1000 души. Това заяви проф. Мариана Мурджева, член на Националния ваксинационен щаб.

Задължително изследвани трябва да бъдат хора, приели две дози ваксина. Изследвания се планира да се правят на 2-рия месец след ваксинация, на 6-тия, след година и след 2 години, стана ясно от думите на Мурджева пред Нова телевизия.

Мурджева потвърди, че след 20-тия ден от поставянето на втората ваксина имунният отговор достига до високо ниво – т.е. достатъчно високо ниво на антитела и Т-клетки.

" Първата ваксинация не осигурява толкова мощен имунен отговор, както след втората ваксинация. Препоръчително е сега ваксинираните медици да спазват протоколите за безопасност и да знаят, че не са защитени. На 21-вия ден след първата ваксина се слага втората, няколко дни закъснение при поставянето на втората ваксина ", заяви професорът.

По думите на Мурджева, която се е ваксинирала, не е почувствала нищо, освен " лек натиск " на мястото на убождането.



Според професора, поне " едно 60% " от хората трябва да се ваксинират, за да може да се изгради колективен имунитет, който да спре пандемията от коронавируса. А след медиците, на дневен ред са учителите, ВиК служителите.

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17492  Куба възнамерява понижаване на полетите от Съединени американски щати и от други страни Куба възнамерява понижаване на полетите от Съединени американски щати и от други страни  И в Кърджали медиците се имунизираха И в Кърджали медиците се имунизираха  Нови ограничавания против ковид влизат в Турция Нови ограничавания против ковид влизат в Турция
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР