Въоръжените сили на Китайската народна република (КНР) в близко бъдеще

...
Въоръжените сили на Китайската народна република (КНР) в близко бъдеще
Коментари Харесай

Военното разузнаване на САЩ огласи нови данни за бързо растящата военна мощ на Китай

Въоръжените сили на Китайската народна република (КНР) в близко бъдеще ще притежават най-съвременните нападателни и отбранителни системи, съобщава изданието EADaily, цитирано от Фокус.

Втората икономика в света стигна до това ниво благодарение на „ бурната си модернизация в последните години “. Стратегическа цел на този възход е качественото подобряване на боеспособността на китайската армия и обединяването на Тайван с КНР. За това пише докладът на Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМО)на САЩ. Той беше публикуван на 15 януари.

По данни на американското разузнаване, плановете на континентален Китай за обединяване с Тайван, както и продължаващото напрежение в в Южно-Китайско море, са принудили Пекин да разработи нападателни и отбранителни системи, които ще позволят да се неутрализират действията на „ външните сили “ в района.

Разходите за отбрана на КНР в 2018 година надхвърлят 200 милиарда щатски долара, което е три пъти повече в сравнение с 2002 година. Отбранителния бюджет на САЩ надвишава 700 млрд щатски долара, но значителна част от него се насочва към научни изследвания.

В същото време КНР спестява от военни разработки, като копира чужди технологии, които закупува, но получава и по незаконни пътища, отбелязват аналитиците на РУМО. Както отбелязва генерал лейтенант Робърт Ашли, ръководител на РУМО, «Китай пренасочва финансиране и усилия към това на всяка цена да получи (военните) технологии.

Вътрешните закони принуждават чуждестранните партньори в съвместните с китайците предприятия да споделят своите технологии, за да получат достъп до китайския пазар “.

По данни на военното разузнаване на САЩ , Народната освободителна армия на Китай (НОАК) сега има на разположение крилати ракети, които могат да се изстрелват от въздушни и морски платформи. Те са способни да поразяват цели на разстояния от хиляди километри от базата си. Пекин създаде антикорабни ракети, които са предназначени да нанасят удари по самолетоносачи
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР