В България и в Швеция горе-долу има сходно количество на

В България и в Швеция горе-долу има сходно количество на ...

Д-р Симидчиев: Държим се като в детска градина! Трябваше да обясняваме защо трябва да се носят маски.


В България и в Швеция горе-долу има сходно количество на новозаразени. Подходът през пролетта не е повлиял на ситуацията сега, коментира пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Около половин милион души в България не обръщат внимание на нужните мерки и когато не ги спазват, те стават средство за разпространение на вируса. Говорим за социално активни хора", уточни Симидчиев. "Затова и трябва да носим маски – в България не можем да спазваме дистанция така, както в Швеция", добави той.

Симидчиев каза, че „хората се държат като детска градина” – затова и комуникационната ни стратегия за носенето на маски той счита за погрешна. "Трябваше да обясняваме защо следва да се носят маски, а не само, че трябва. Въпросът не е да казваме само числа и да се страхуваме", коментира експертът."Въпросът е да разбираме какво трябва да правим. Не можем да реагираме бързо с медицински кадри – един лекар се създава за 11 години, 6 години в университета и още 5 години за практика. Трябва да мислим с хоризонт от 10 месеца напред", обясни пулмологът.

По думите му, вече процентът на прием на болни е по-нисък - 13%, спрямо 15% преди няколко месеца. Но като абсолютни числа нещата изглеждат зле.

"Системата още е натоварена, не претоварена - обаче емоционално прегаряме, защото все чакаме следващият месец да е по-добре, а то не е", заключи Симидчиев.


Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 14118 Хиляди полицаи ще следят за спазването на мерките в Германия Хиляди полицаи ще следят за спазването на мерките в Германия Италия отчете близо 27 хил. случая на коронавирус за денонощие Италия отчете близо 27 хил. случая на коронавирус за денонощие Лекарите от "Света Анна" отново призоваха за солидарност в борбата срещу COVID-19 Лекарите от "Света Анна" отново призоваха за солидарност в борбата срещу COVID-19
Повече за Коронавирус
corona най-ново: лесни стъпки: просто ръководство: eпидемия:

Източник: novini.bg