„Българите се убиваме като на световна война. Убитите на пътя

...
„Българите се убиваме като на световна война. Убитите на пътя
Коментари Харесай

Шеф в Комисията по финансов надзор обясни кога "бонус-малус" ще влезе в сила

„ Българите се убиваме като на световна война. Убитите на пътя са двойно на нормалното в ЕС. Идеята на „ бонус – малус” е да коригира поведението на пътя”. Това обяви в предаването „ Денят на живо” по Канал 3 шефът на дирекция „ Връзки с обществеността” на Комисията за финансов надзор, откъдето и дойде предложението за новата система „ бонус – малус” за задължителната за собствениците на автомобили застраховка „ Гражданска отговорност”.
„ Няма как една система да промени поведението на някого, ако няма икономическа репресия”, изтъкна Гаврилов.
Както е известно увеличението на полицата може да достигне до 400% според проектонаредбата. По думите на Гаврилов подобно увеличение ще се активира веднага при смърт на пътя. То ще важи дори и след като въпросният причинител на смърт му е изтекло наказанието за отнета книжка или дори е бил в затвора.
Гаврилов обясни и защо бонуса и малуса ще важат, както за шофьора, така и за автомобила.
„ Така ще се замислите на кого давате автомобила си.
Ако изключим автомобила от системата „ бонус – малус”, тя ще стане толкова лесна за заобикаляне, че ще изгуби смисъл. Хората ще започнат да прехвърлят автомобилите си на децата си, баба си и т.н.”, каза говорителят на КФН и уточни, че чисто юридически е много трудно автомобилът да се изключи от формулата, тъй като изначално в България е заложено „ Гражданската отговорност” да се сключва на колата.
„ Има държави, в които застраховката е само за шофьора, като Англия. Но там автомобилът може да се кара само от собственика плюс още един човек. И така или иначе в България шофьорите са повече от автомобилите. Което значи, че ако съпруг и съпруга карат един автомобил, то те ще трябва да сключат две полици, вместо една”, каза Гаврилов.
Той поясни, че натрупаният бонус и малус върху автомобила лесно ще се проверява и няма да е чак такъв проблем при препродажбата му.
„ Справката ще бъде изключително бърза и лесна. Ще е въпрос на секунди през интернет”, заяви представителят на КФН.
Гаврилов потвърди, че предложението на КФН е на база на доклад на консултант. Не пожела да назове името му, но призна, че е световнопризнат.
„ 11 варианта са предложените в доклада. Публикуваме само един, този, на който сме се спрели, тъй като това е част от договора за конфиденциалност с консултанта. Не е редно да изнасяме другите варианти, но мога да ви уверя, че сме подбрали варианта с най-голям бонус”, каза говорителят.
„ За да стигнете тези 25%, трябва да сте без нарушение 7 години. Но безпрецедентното е, че ако 2 години сте без нарушение, то отивате на 20% бонус. И това е икономически доста насърчаващо”, изтъкна Гаврилов.
Кога обаче ще бъде въведена наредбата, при положение, че в момента върви обществено обсъждане.
„ Идеята е след като приключи обсъждането и всичко бъде прието, тя веднага да започне да функционира. Първата година вероятно ще бъде нулева. Формално идеята е да влезе в началото на следващата година. Но реално чисто икономически тя ще започне да действа година по-късно.
Всички ще започнат от нула. Това ще е и стимул за водачите с лошо поведение да се поправят”, каза той и уточни, че чисто юридически не е възможно да не се започне от нула и веднага да се започне с даване на бонуси и малуси.
Гаврилов потвърди, че сметките показват, че застрахователите няма да получават повече от новата система.
„ Генералната идея е тази система да събира същите пари, както и досега. Но вътрешното преразпределение ще е различно. Лошите шофьори ще плащат повече”, добави той.
Говорителят на КФН уточни, че малус ще се трупа не за всички нарушения на пътя.
„ Например неправилното паркиране няма да се отразява на „ бонус – малус”. Но неправилно изпреварване, рисково поведение ще се отразява”, допълни Марио Гаврилов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР