Близо 300 000 души от всички видове въоръжени сили, плюс

...
Близо 300 000 души от всички видове въоръжени сили, плюс
Коментари Харесай

АФП: Репетиция за война! НАТО осъди остро гигантските руски военни маневри "Восток-2018" с участието на китайски войски

Близо 300 000 души от всички видове въоръжени сили, плюс китайски войници: Русия стартира утре най-големите военни маневри в историята си, осъдени от НАТО като репетиция за " мащабен конфликт ".

Това огромно разгръщане и участието на китайската и на монголската армия в маневрите " Восток-2018 ", които ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен изток, става в контекста на нестихващо напрежение със Запада във връзка с украинската криза, конфликта в Сирия и безбройните обвинения в намеса в политиката на Запада, пише агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Руската армия сравни предстоящите маневри със " Запад-81 ", в рамките на които преди близо 40 години бяха мобилизирани между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа - това бяха най-големите военни маневри, организирани някога през съветската епоха.

" Ще приличат донякъде на " Запад-81 ", но ще бъдат по-внушителни ", заяви в края на август руският министър на отбраната Сергей Шойгу, подробно описвайки участващите в маневрите сили и средства: 300 000 войници, 36 000 бойни машини, 1000 самолета и 80 кораба.


" Представете си как 36 000 бойни машини се движат едновременно: танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. И всичко това, разбира се, в условия възможно най-близки до бойните ", поясни Шойгу с ентусиазъм.

Всички съвременни оръжия на руската армия ще бъдат изпробвани по време на маневрите: ракетите " Искандер ", способни да носят ядрени бойни глави, танкове Т-80 и Т-90 и най-новите бойни самолети Су-34 и Су-35. По вода руският флот ще разположи няколко фрегати, въоръжени с ракети " Калибър ", които бяха изпробвани в Сирия.

Докато в предходните руски военни маневри региона " Восток-2014 " взеха участие 155 000 войници, то в " Запад-2017 ", организирани в близост до границите на ЕС, според Москва са участвали само 12 700 души, а според Украйна и балтийските страни - доста по-голям брой.

Руският президент Владимир Путин, който ще участва в Икономическия форум във Владивосток в Далечния изток, където се очаква и китайският президент, ще присъства и на маневрите " Восток-2018 ".

" Става дума за подготовка за бъдеща световна война. Руският генерален щаб смята, че тя ще започне след 2020 г. и ще бъде или глобална война, или серия от регионални конфликти. А врагът са САЩ и техните съюзници ", твърди пред Франс прес руският военен експерт Павел Фелгенгауер.

Според него участието на Китай в ученията, макар и само с 3200 души, е ключов фактор. " Става дума не толкова за знак, за послание, колкото за подготовка за една реална широкомащабна война ", уверява той.

Мнението на Фелгенгауер се споделя от НАТО. Организацията заяви, че маневрите " Восток-2018 " " демонстрират, че Русия се фокусира върху подготовката за мащабен конфликт ".

" Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време: една по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие ", заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт.


Притеснения, които очаквано бяха нюансирани от Русия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че маневрите " Восток-2018 " ще се проведат далеч от зоната на отговорност на НАТО и няма да се отразят по никакъв начин на сигурността на държавите членки ".

От 2014 г. и сериозното влошаване на отношенията между Москва и Запада Русия увеличи броя на мащабните си военни учения, от Кавказ през Балтика и чак до Арктика, противопоставяйки се на разширяването на НАТО до границите си, което възприема като основна заплаха за своята сигурност, според новата руска военна доктрина, приета същата година.

Руските маневри в Далечния изток бяха предшествани от учения в Средиземно море, от 1 до 8 септември, в които взеха участие повече от 25 кораба и трийсетина самолета, в контекста на засилването на руското присъствие в близост до Сирия, където Русия води военна намеса от 2015 г.

" Восток-2018 " ще бъдат проведени и след стартиралите от началото на месеца военни учения в Западна Украйна, в които участват 2200 войници от Украйна, САЩ и страни членки на НАТО.

Говорителят на Кремъл предупреди в края на август: " Отбранителната способността на Русия в сегашната международна ситуация, която често е доста агресивна и неприятелска към страната ни, е оправдана абсолютно и безалтернативно ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР