102 души са били с подправени документи за получаване на

...
102 души са били с подправени документи за получаване на
Коментари Харесай

6261 руснаци искали БГ гражданство, дали сме само на 1431

102 души са били с подправени документи за приемане на българско поданство по генезис през 2023 година, съобщава Българска национална телевизия.

Министерството на правораздаването е изготвило 11 сигнала до основния прокурор и Софийската градска прокуратура. От началото на мандата на отрасловия министър Атанас Славов са изпратени осем сигнала за 78 лица.

През последните години са извадени 3738 преписки за осъществяване на спомагателни проверки по отношение на истинността на документите за българско поданство посредством консулските ни служби в чужбина до съответните задгранични органи и до Националния институт по криминалистика.

По данни на правосъдното министерство в периода от 1 януари 2018 година до 7 февруари 2024 година 6261 жители на Русия са поискали да получат българско поданство, като такова са придобили едвам 1431 души. Гражданство се придобива, в случай че лицето има български генезис и/или родител с българско поданство.

През този интервал от над шест години от някогашните руски републики най-вече украинци - 8555 души, са придобили българско поданство. Следват жителите на Молдова - 5966 души. Такова са получили и общо 203 души от останалите някогашни руски републики - Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Латвия.

От Министерството на правораздаването прецизират, че към институцията има Съвет по поданството, в който с изключение на зам.-министър на правораздаването вземат участие и членове от Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Министерство на регионалното развитие, МТСП, МИР, ДАНС, ИАБЧ и ДАБ. Съветът се среща с всички документи и прави преценка на всички доказателства и обстоятелства както и на отговорите на молителя при извършено изявление. Въз основа на мнението на Съвета правосъдният министър прави предложеине до вицепрезидента. Именно той издава и декрет за придобиване на българско поданство.

Съветът е отказал българско поданство на доста претенденти поради неистинен или подправени документи, с които се удостоверява българският генезис. Той разпорежда редица спомагателни инспекции, с цел да не се позволява натурализация с подправени документи. Те се разпореждат на Националния институт по криминалистика и са 80% от всички инспекции там.

Съветът по поданство дава мнение по молбите след писмени мнения на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Те правят инспекции на лицата, кандидатстващи за българско поданство по натурализация дали има условия, които биха могли да са опасност за публичния ред, морал, публично здраве или национална сигурност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР