101 години от кончината на патрона си ще почетат днес

...
101 години от кончината на патрона си ще почетат днес
Коментари Харесай

Личностите на Пловдив: Драган Манчов - кмет за 47 дни

101 години от кончината на патрона си ще почетат през днешния ден учениците от ОУ " Драган Манчов " в Пловдив. Видният патриот, книгоиздател и книжар, възпитател и поборник, е роден в Батак, а годината е противоречива. Според някои сведения е роден през 1824, 1832 или 1834 година Умира през 1908 година За малко е бил и кмет на Пловдив - в интервала 7 април 1901 - 24 май 1901 година

Манчов учителствал в с. Радилово, родния Батак, Пазарджик, Перущица и Пловдив. От 1862 година се отдава на книгоиздателска активност. Заедно с Христо Г. Данов той е най-големият български книгоиздател и книгоразпространител през Възраждането. Книжарницата му има клонове в Солун и Свищов.

През 50-годишната си активност Манчов е издал 547 книги, огромна част от които били написани от неговото перо. Учебниците му преди всичко били за началните класове и осъществявали задачата образованието да образува националната еднаквост.

Неговият " Бащин език " е първата книга за образно гласно преподаване и един от най-известните учебници за времето си, претърпява над 40 издания и цели десетилетия е в стратегиите на българските учебни заведения. Манчов отпечатва също църковнопевчески сборници, географски атласи и първата българска енциклопедия " Енциклопедичен речник " с създател Лука Касъров.

Участва в Старозагорското въстание - 1875 година, за което е задържан. По тази причина той прекарва известно време в пандиза в Одрин. След като е освободен, емигрира в Румъния и там наследява печатницата на Христо Ботев, като стартира издаването на първия български ежедневник „ Секидневний новинар ”.

След Руско-турска война от 1877 - 1878 година със съдействието на съветските управляващи Манчов получава една използвана скоропечатна машина и през май 1879 година разкрива лична печатница в Пловдив. От отварянето на печатницата до края на века в нея излизат 448 книги, най-вече образователна литература, а всички издадени от него книги са 547.

Неслучайно Вазов загатва Драган Манчов и Христо Г. Данов като
два ярки облика на българщината. Ето
какво написа за тях Патриархът на
българската литература: „ О, добрий Манчев!
Ти с Данова бяхте два просветителни факела,
черпещи светлината си не от доста познания, а
от вътрешния огън на вашите чисти, здрави
български души! ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР